Истинската ноутил сеялка - вече и у нас

SLY BOSS печели фенове сред българските фермери с нов и иновативен диск с двоен ъгъл на атака

Истинската ноутил сеялка - вече и у нас

Станали известни със strip-till технологията си, SLY правят стъпка напред със сеялката BOSS. Тази no-till сеялка е резултат на дългосрочното им сътрудничество с опитни no-till фермери от цял свят. Компанията разработва сеялка, която позволява да бъдат преодолени трудностите, срещани при една истинска no-till сеитба: растителния остатък в браздата, трудността при проникването на твърда/суха почва и затварянето на браздата при наличието на влага. 

 

За да открият такъв no-till изсяващ ботуш, който може да бъде адаптиран за европейските условия, екипът обикаля целия свят. Времето и климатът се променят постоянно, условията също, обемът растителен остатък нараства, така че изборът на правилния ботуш е жизненоважен за успеха на сеялката.

 

 

Те бързо разбират, че no-till сеялката, която може да реши повечето от тези проблеми, се намира в Австралия – пионер при no-till технологиите, и е произведена от BOSS. Тя разполага с иновативен диск с двоен ъгъл. Именно това е най-голямото преимущество на сеялката – диск с двоен ъгъл на атака, който намалява необходимостта от прекомерен натиск на ботуша и уплътняването на семенната бразда.

 

Продуктовата гама е широка, за да отговори на нуждите на всеки: от 3 до 12 метра работни широчини, 16.7, 18.75, 20 или 25 см междуредие. Сеялката BOSS може да се конфигурира с до 3 бункера до 2000 литра всеки плюс един допълнителен за малки семена с капацитет 300 литра. 

 

Тя може да бъде с до 4 различни семенни дистрибутора и да изсява до 4 различни вида семена. Има опция за контрол на секциите. Може да бъде оборудвана с течен тор с бункери от 700 до 2000 литра, както и с GPS за управление на течната тор, приложение за настройка за Андроид и iOS.

 

SLY ИМА ЗА ЦЕЛ ДА СЛУЖИ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, А НЕ ОБРАТНОТО!

 

Повече подробности за no-till сеялката SLY BOSS дава Михал Гузовски, мениджър на SLY АГРИСЕМ.

 

Защо дискове под ъгъл?

 

Поради отсичащото си действие наклоненият подрязващ диск изисква по-малък натиск, предизвиква по-малко вплътняване и като допълнителен бонус вкарва по-малко растителен остатък в браздата.

 

Как се контролира дълбочината?

 

Чрез страничното почистващо колело или чрез задното притъпкващо такова. При по-леки почви, където няма проблем със затварянето на браздата, страничното колело осигурява по-точно поставяне на семената. За истинска no-till сеитба като цяло е по-добре дълбочината да се контролира от задното притъпкващо колело, понеже то работи върху почистена, обработена земя. Концепцията със задно опорно и притъпкващо колело се препоръчва и за работа във влажни условия, в каквито тази сеялка се представя особено добре.

 

Какви работни размери се предлагат?

 

Правим машини от 3 до 7 метра на едно и също модулно шаси, което означава, че фермерите могат да ъпгрейдват без никакви изменения. По-малките машини могат да бъдат навесни, както и някои от по-големите, ако монтирате преден бункер. Също така предлагаме 9- и 12-метрови машини. Те също имат голям избор на бункери с максимален брой от 3 бункера с капацитет от 2000 литра всеки.

 

Каква мощност на трактора е необходима?

 

Сеялката с работна широчина от 6 м може да бъде агрегатирана към трактор с мощност 240 к.с., като ние препоръчваме скорост при сеитба от 7 до 15 км/ч. Това е оптималният диапазон за работа на сеялката, в който се гарантира максимална прецизност на изсяване и полагане на семената.

 

ИМА СЕЯЛКА SLY BOSS ЗА ВСЕКИ ФЕРМЕР!

 

Сред доволните клиенти на no-till сеялката SLY BOSS e английският механизатор Суитин Уотарар, който обработва 400 ха с рапица, пшеница, ечемик, грах, фий и кресон. Той разказва как се представя моделът, какво най-много му харесва в него, какво може още да се подобри.

 

Как работи сеялката SLY BOSS?

 

Секцията е снабдена отпред с голям по диаметър диск, поставен под двоен ъгъл, който срязва и повдига почвата, оформяйки бразда за семената. Те се полагат от семепровод, монтиран непосредствено до диска. Встрани от диска е поставено голямо колело, което почиства отварящия диск и спомага за връщане на повдигнатата почва обратно в браздата. В задната част на секцията е притъпкващото колело, което е монтирано с обратен на отварящия диск ъгъл, за да затвори и уплътни браздата, както и да контролира зададената дълбочина на изсяване.

 

Как се представя машината на Вашите полета?

 

Много бързо бях впечатлен. Купихме я през 2017 г. и засетите площи бяха с равномерно поникване и добро развитие на растенията. При скорост на сеитба от 11 км/ч, тази 6-метрова сеялка ни позволи да засеем площите много бързо. Изчислих, че разходът на гориво е около 0,7 л/дка при сеитбата на зърнените култури, като достигна до 0,9 л/дка на хълмистите полета и при сеитбата на бобовите култури, където дълбочината на полагане на семената беше по-голяма. Понеже дисковете са под ъгъл в две равнини, нямахме никакви проблеми с проникването на растителен остатък в семенната легло, а колтерите не задръстваха на полетата с по-влажна почва.

 

Научете повече от официалния вносител за България – Стойчеви ООД,
на www.stoychevi.com и на телефон 0887 244 288.