Изискванията по ПРСР може да са по тежки от САПАРД

Изискванията по ПРСР може да са по тежки от САПАРД

Раденко Чолаков е един от крупните фермери в община Павликени и има намерение да прави зърнобаза. Тя ще е на стойност 300 000 лв. и ще е с два силоза. Арендаторът, който преди 2 г. беше избран за Млад фермер от фондация “Еврика”, е решил да осигури европейско финасиране за този проект. Смята да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Това, което го притеснява, е, че изискванията може да са по-тежки, отколкото по САПАРД, програмата, по която вече е реализирал един проект и е купил италиански трактор с прикачен инвентар за 140 000 лв.
Според него тежко условие за кандидастване по ПРСР, което ще попречи на много стопани да си осигурят еврофинасиране  е, че трябва да представят арендни договори за собствеността на земята.

Раденко Чолаков в момента обработва 12 000 дка земеделска земя, основно в Павликени, Патреш, Паскалевец и Бутово. Произвежда слънчоглед, царевица, пшеница и 1300 дка рапица. За тези площи той получи т.г. 140 000 лв. европейски субсидии. С част от парите е купил семена, торове и препарати. Има намерение да си вземе и малък трактор, но не знае дали ще се справи с изискванията по мярката “Модернизация на земеделските стопанства” на ПРСР. За българския земеделец в държава - член на ЕС, най-големият проблем е бюрокрацията, обобщава Р. Чолаков.

Той е член на Фермерския съюз в Павликени, в който членуват кооперации и арандатори от региона. Според него тази организация би могла да преговаря за изгодни цени на агропрерати и на земеделска продукция. За съжаление на този етап браншовият съюз не защитава интересите на своите членове.