Изкуствен интелект на полето близо до морето

НИК и Berthoud ще демонстрират система за селективно пръскане в no-till царевица край Бургас

Изкуствен интелект на полето близо до морето

В разгара на лятото от Berthoud и НИК организират ексклузивна за страната демонстрация на изкуствения интелект на Berthoud, за който отдавна се говори у нас. 

 

В духа на сезона демонстрацията на изкуствен интелект ще се проведе на специално подбрана локация близо до морския бряг, така че повече български фермери да могат да я посетят. 

 

Как обаче се демонстрира селективното пръскане в период, в който почти всички култури са преминали своите вегетации? За целите на демонстрацията са подготвени няколко полета с no-till сеитба на царевица, която към момента е образувала своя шести лист – фаза, в която на полетата често се срещат плевели. 

 

 

Какво представлява изкуствения интелект на Berthoud и как работи той?

 

Изкуственият интелект на Berthoud, известен отскоро под името SNIPER, е революционна за земеделието технология, която ще спомогне за използването на по-малко хербициди. Това означава както по-малко разходи за фермера, така и по-малко щети за околната среда, тъй както всеки химикал, внесен на полето, се измива от дъждовната вода. 

 

SNIIPER е обединението на всички технологични решения, които Berthoud тества в последните години, за да създаде най-добрия възможен изкуствен интелект, който да разпознава плевелите на полето и да пръска селективно само върху тях. 

 

 

Решенията SNIPER обединяват в себе си технологиите на френските IT разработчици Bilberry и Carbon Bee, спечелили редица награди за своите разработки. Технологичното решение се разработва и изпробва от няколко години, като част от тестовете му бяха проведени и в България. 

 

Компанията Bilberry тества две от трите си системи на територията на Европа именно у нас при самоходни пръскачки Berthoud – по-конкретно в Североизточна България. През изминалата 2020 г. бяха направени и няколко демонстрации чрез изписване на надписи чрез тези машини. 

 

Тазгодишната демонстрация на изкуствен интелект се организира от другия разработчик на този тип решения – Carbon Bee, който спечели медал на последното издание на SIMA именно за това свое решение. 

 

 

Технологията на Carbon Bee ще бъде показана у нас за първи път на 18 август в стопанство край морския град Бургас. 

 

Освен със SNIPER пръскачката е оборудвана и със системата Spraytronic, която контролира всяка дюза и гарантира постоянен размер на капката. Това е изключително важно за правилното действие на препаратите. 

 

По време на демонстрацията фермерите ще могат да видят и тестват работaта на системата за селективно пръскане в no-till царевица, а инженери от Франция ще разкрият и част от своето ноу-хау. 

 

Събитието дава заявка да бъде едно от най-интересните за летния сезон, тъй като ще бъде дебютът на решението за селективно пръскане на Carbon Bee в Източна Европа. 

 

За повече информация и персонална покана потърсете своя представител на НИК.