Изложението БАТА Агро 2011 приключи, но продажбите продължават (ОБЗОР)

Изложението БАТА Агро 2011 приключи, но продажбите продължават (ОБЗОР)

Въпреки, че специализираното международно изложение за агротехника БАТА Агро приключи на 14 Май, то емоциите около второто му издание още вълнуват фермерите и изложителите. Рекорден брой посетители са разгледали атрактивните машини, твърдят организаторите от Българската асоциация на търговците на агротехника. Сключени са били и много сделки, част от машините пък са продадени на място.

Участие в изложението взеха над 140 фирми, а изложбената площ бе над 25 000 кв.м. Времето през всичките дни беше слънчево и топло. На входа на изложението имаше и  щанд на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), където земеделските производители получаваха консултации относно възможностите за закупуване на нова селскостопанска техника и оборудване.

Новост във второто издание бе участието на фирми и компании, които не предлагат агротехника, но са много близо до земеделието и без техните услуги, земеделците не биха могли да си вършат работата, а именно банките и фирмите за препарати и семена. Една от специалните оферти за изложението беше отпускането на целеви кредити за агро стопани без ограничение в сумата, за инвестиционни цели или оборотни средства, за закупуване на горива, торове, семена, препарати и др. Банките предлагат кредити срещу субсидии, както и лизинг за закупуване на нова земеделска и горска техника, зърнокомбайни, прикачен инвентар и др. Интерес сред земеделските производители предизвикват и кредитите за закупуване на земеделска земя, които могат да се ползват изцяло или частично в зависимост от необходимостта на стопаните.

Лично министър Мирослав Найденов откри изложението, като пред многобройната публика обеща прехвърлянето на нови средства в мярка 121 от ПРСР, по която преди да се изчерпи негарантирания бюджет фермерите успяваха да си закупят нови трактори и комбайни. Министър Найденов каза, че изложението БАТА Агро е обречено на успех и ще бъде традиция в дългосрочен план, след което в обиколката си включи всички щандове и успя да запали двигателите на няколко мощни трактора като Massey Ferguson, Challenger и др.

Щандовете пък бяха много по-впечатляващи в сравнение с миналата година. Вижда се, че фирмите са разширили изложбената си площ, освен това навсякъде имаше промоции и обещания за отстъпка при закупуването на машина в рамките на изложението.

Атракция за посетителите беше да видят комбайна CR на New Holland от модела 8090 позициониран на щанда на вносителя “Ванто Трейд“. Внушителните размери на машината, както и дължината на хедера за бяла жътва привлякоха фермерите, които дори се снимаха за спомен пред него.

„Ванто Трейд“  насочи вниманието и към разнообразен прикачен инвентар за тежки обработки. Акцент беше поставен на тракторите New Holland от сериите T 5000 и T 7000, тъй като стремежът на изложителя е бил да покаже комплексна възможност за обезпечаване на земеделските стопанства с машини, сервиз и резервни части. 

При серията T 7000 беше представен експонат, който е с възможност за окопаване и с мощност около 200 к.с.  „Трактор с такава мощност може да се използва през цялата година, а не само за тежките обработки“, смята Николай Флоров, който отговаря за земеделската техника във „Ванто Трейд“. Освен широкото им разпространение в сектора на зърнопроизводството, тези машини са  много подходящи и за работа в  животновъдни обекти.

Две 12-редови сеялки от MONOSEM, които за първи път виждат българските фермери, събраха погледите на щанда на традиционния на това събитие изложител „Оптиком“.  На щанда на фирмата бяха подредени десетки машини, сред които впечатляващите изделия на JCB, Landini, Laverda и т.н.


Също за първи път на българския пазар беше представен супер варианта на телескопичен товарач на JCB 541-70, който е с товароподемност 4 100 кг. на 7 метра и е наистина топ изпълнение на JCB с 40 км./ч., 6-скоростна кутия, 130 к.с. двигател и т.н. Сред експонатите бе и 8-метровата сеялка за слята сеитба Great plain.

Интерес беше съсредоточен и към новия модел трактор на Landini - Power Mondial 115, който е специално произведен  за българския пазар.  Фирмата показа още  плуговете OVLAC  и тороразпръскващите машини на SULKY

В рамките на БАТА Агро вносителят на Massey Ferguson фирма ФЕРМЕР 2000 пък беше отличена с награда "Фирма на прехода" от вестник "Български фермер". Вносителят на машини имаше атрактивен щанд, но още по-интересносното беше, че всичките експонати от Massey Ferguson бяха със специални промоционални цени.

С около 22% е ръстът при заетите площи спрямо миналата година на изложението, отчете Иван Попов, член на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника и управител на „Бултрекс“. Попов изрази задоволството си от разрастващия се авторитет на специализираното изложение за селскостопанска техника и посочи, че това е мястото, където българския фермер попада в света на земеделската техника и освен, че може да види много машини може да вземе и най-правилното решение коя от тях да си закупи.

Самата фирма „Бултрекс“ имаше щанд от 1000 кв.м., където беше изложена пълната гама трактори STEYR. Машините са едни от най-атрактивните в земеделския сектор и се срявняват с Ролсройс, тъй като обикновено моделите не са налични, а се изработват по поръчка. Въпреки това, на пистата  „Бултрекс“ показа цялата номенклатура от този вид трактори, включително и модел, който е приложим в работата на горските работници.

На щанда на фирмата посетителите имаха възможност да се запознаят и с комбайните на „Ростсельмаш“. Отскоро руският завод произвежда нов роторен зърнокомбайн TORUM 740, но той не присъства на изложението. По всяка вероятност машината ще бъде предложена на българските фермери от следващата година.

Уникален ретро трактор  DEUTZ FAHR събра интереса на зрителите на щанда на „Изи Трейд“.  Моделът е от далечната 1941 г., естествено решен в зелен цвят, който производителят не е променял от самото си създаване.  Машината е с 1 цилиндър и мощност от 11 к.с. Дори в музея на DEUTZ FAHR няма толкова стара машина похвали се изпълнителния директор на "Ири Трейд" Илияна Михайлова. 

Впечатляващите мощни машини от Challenger също имаха подобаващо място на изложението. Те бяха предлагани на щанда на фирма „Варекс“, който беше и един от най-внушителните по размери на пистата край Стара Загора. Фирмата показа над 30 машини на посетителите, които имаха възможност да се качат в тях, да ги наблюдават по време на работа в работното поле до изложението, както и да ги покарат в рамките на ежедневните тест-драйв тестове.

Освен гуменоверижните трактори Challenger  от сериите 700 C, 800 C,  пред щанда бяха изложени много пръскачки, както и пълната гама модели комбайни от 245 до 460 к.с. с хедери   от 5,40 м до 9,20 м.За събитието, което в продължение на пет дни радва любителите и ползвателите на земеделска техника, „Варекс“ предложи нов акцент - сеялките за пролетници Challenger.

Съществен момент от представянето на „Варекс“ беше показването на тракторите „Valtra“ от сериите A, N, T от 101 до 200 к.с., които фирмата предлага на българските земеделци от началото на 2011 г. 

Широко преставени бяха и мултифункционалните култиватори SIMBA,. От общо 8-те модела , два бяха новост за България до началото на изложението. Единият модел е триметров DTX, както и  прототип на TL, който дори в Западна Европа още не се предлага.


Посетителите на второто издание на специализираното изложение успяха да видят и конвенционалната почвообработваща технология на плуговете GOIZIN – представени с три модела.

Значителен брой изложители бяха решили да покажат новите си машини именно по време на престижния форум и така да направят премиера в рамките на световните премиери, които текат в момента на някой от моделите, които се произвеждат от различни световни компании.

Уникална част от цялото изложение бяха полевите демонстрации на техниката, както и тест-драв тестовете, които събраха зрители на възраст от 3 до 80 години.

В рамките на БАТА Агро 2011 беше организирана и кръгла маса за състоянието на машинния парк в България, на която присъстваха председателят на БАТА Христофор Бунарджиев, представители от сходната немска асоциация VDMA, зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова, изпълнителния директор на Контролно-техническата инспекция, председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. 

От срещата стана ясно, че обновяването на прикачния инвентар у нас се развива по-добре, спрямо закупуването на нови колесни трактори и комбайни. Действително страната ни изостава по отношение на въвеждането на нови тежки машини. Прикачният инвентар е по-напред, тъй като и цената му е по-ниска.

В момента в България са регистрирани 9600 комбайна, но 2000 от тях не излизат да работят. Освен това на този брой машини се падат определен брой декари, което означава, че фермерите вършат повече работа, с по-малко машини, но и по-амортизирани.

По брой на трактори в селското стопанство страната ни се връща на нивото от 1969 година. Тази тревожна статистика съобщи председателят на БАТА Христофор Бунарджиев.

Освен това машинният парк в българското земеделско стопанство е технически остарял, като средната възраст на един трактор е повече от 21 години.  Бунарджиев обясни, че през 2003 година 85 процента от тракторите са били на възраст над 10 години и след шест години усилия те са намалели до 82 процента. „България с Белчо и Сивушка и ралото е част от Елин-Пелиновите и Йовковите произведения, но не и от бизнеса в 21 век", категоричен е Бунарджиев.