Измислиха нов мулчер за комбайни

Измислиха нов мулчер за комбайни

Двама френски предприемачи разработиха нова система за комбайни, която представлява мулчер повишаващ ефективността на комбайна с 25%.

Системата UCSC / under-cuting-straw-crusher/ се поставя директно към елеватора на комбайна и позволява хедерът да бъде махан и слаган без усложнения заради нея или някаква допълнителна намеса.

Новият тип мулчер реже сламата на височина 2-2,5 см. от основите, разпръсквайки я равномерно в страни по ширината на хедера на комбайна. Целта на машината е да оставя възможно най-малко стъбла и по този начин да минимизира риска от зарази и болести, такива като Септория /Septoria/, Синя китка при слънчогледа и др. Освен това, новият тип мулчер прави така работата на култиваторите впоследствие да бъде много по-ефективна.

Машината се задвижва с PTO на елеватора на комбайна. Дизайнът пък прилича много на този на конвенционалните дискови брани,  но за да се защитят лагерите от контакт с почвата са сложени върху роторите, по същия начин, както при роторните брани; а самите режещи апарати не са метални дискове а тънки стоманени ножове с формата на гребен, които се въртят ротационно.

Мулчерът изисква допълнителна мощност от комбайна, но пък за сметка на това намалява натоварването на сечката и съответно нуждата и от допълнителни конски сили. Новата система позволява на комбайнера на държи хедера максимално високо, без да реже излишна маса стебла и в същото време да поддържа работна скорост от 6-7 км.ч.

Германският производител HORSH предостави част от щанда си по време на селскостопанското изложение SIMA на френските иноватори, като потвърди, че неговата фирма ще подкрепи нововъведението и ще започне масовото му сериино производство.


Текст и снимка: Tractor.BG

виж още: снимки на комбайни

виж още: Tractor.BG - Фото сесия - JOHN DEERE 2006