Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Измислиха нов мулчер за комбайни

Измислиха нов мулчер за комбайни

www.tractor.bg

Двама френски предприемачи разработиха нова система за комбайни, която представлява мулчер повишаващ ефективността на комбайна с 25%.

Системата UCSC / under-cuting-straw-crusher/ се поставя директно към елеватора на комбайна и позволява хедерът да бъде махан и слаган без усложнения заради нея или някаква допълнителна намеса.

Новият тип мулчер реже сламата на височина 2-2,5 см. от основите, разпръсквайки я равномерно в страни по ширината на хедера на комбайна. Целта на машината е да оставя възможно най-малко стъбла и по този начин да минимизира риска от зарази и болести, такива като Септория /Septoria/, Синя китка при слънчогледа и др. Освен това, новият тип мулчер прави така работата на култиваторите впоследствие да бъде много по-ефективна.

Машината се задвижва с PTO на елеватора на комбайна. Дизайнът пък прилича много на този на конвенционалните дискови брани,  но за да се защитят лагерите от контакт с почвата са сложени върху роторите, по същия начин, както при роторните брани; а самите режещи апарати не са метални дискове а тънки стоманени ножове с формата на гребен, които се въртят ротационно.

Мулчерът изисква допълнителна мощност от комбайна, но пък за сметка на това намалява натоварването на сечката и съответно нуждата и от допълнителни конски сили. Новата система позволява на комбайнера на държи хедера максимално високо, без да реже излишна маса стебла и в същото време да поддържа работна скорост от 6-7 км.ч.

Германският производител HORSH предостави част от щанда си по време на селскостопанското изложение SIMA на френските иноватори, като потвърди, че неговата фирма ще подкрепи нововъведението и ще започне масовото му сериино производство.


Текст и снимка: Tractor.BG

виж още: снимки на комбайни

виж още: Tractor.BG - Фото сесия - JOHN DEERE 2006

Коментари
jony
на 15.12.2010 17:17:37
Olele mayko sex, sex[molq][:thanku:]
бай ганчо
на 15.12.2010 19:27:37
при такива помагачки с мерак да се жертваш в селсуия непосилен труд[googd2]
В. Маркова
на 22.12.2010 23:08:33
УЖАС!!!Как само са омаскарили хубавия календар...на такива прелестни машини не им трябва голи жени.
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug