Износът - цел на английските фирми по време на шоуто в Хановер

Износът - цел на английските фирми по време на шоуто в Хановер

На таз-седмичното грандиозно шоу Agritechnica machinery в Хановер, Германия  доминираха германски, италиански, холандски  и северноамерикански  производители на селскостопански машини, тъй като английските фирми бяха насочили силите си към постигане на една друга цел, свързана с Източноевропейските пазари.

Роб Уили от Lincolnshire, производител на дюзите за пръскачки Househam, каза за Трактор.БГ, че 15-20% от оборота на неговата фирма се обуславя от износа. Той обясни, че Австралия, Нова Зеландия и Австрия все още играят ролята на ключови пазари, но истинският потенциал е заложен в Източна Европа и Русия. Специалистите от Англия по обработването на земята - Simba притежават втория по големина английски щанд на шоуто след JCB. В България SIMBA се внасят от Софийската фирма Варекс, а JCB от Старозагорската ОПТИКОМ.

“Търсенето е голямо, но ние трябва да бъдем внимателни, ако искаме да израстваме по предварително организиран план в съдружие с добри вносители и търговци на място” - каза Гай Лаверша, като добави, че фирмата с ускорени темпове съставя специално съобразени машини, които са замислени с цел да удовлетворят търсенето в Източна Европа.
На изложението в хановер тази година са присъствали повечето фирми търговци и вносители на селскостопанска техника в България, но представена със свой щанд бе единствено Кирково ООД, които са производител на хидравлични цилиндри, помпи и др.

Организатор на изложението е Гермаското Селскостопанско Общество, като от там отбелязват, че за 2 години ръстът на изложителите е скочил с 39%. Представянето на фирмите тази година е в 16 зали, които могат да се обиколят спокойно средно за минимум 3 от панаирните дни. Най-много тази година са представени над 755 Италиянски, Холандски, Германски, Турски, Испански, Английски и Китайски фирми.  Също така участват и 13 полски, 18 чешки и 13 руски производители на трактори и селскостопански инвентар.

Фокус на изложението тази година са високотехнологичните  нововъведения в селскостопанското машиностроене и т.нар. "Биоенергиен център" в една от палатите на изложението. По време на дните на панаира  имаше богата програма с форуми и семинари в областта на земеделската техника.