JCB Fastrac 7230 и още нови технологии представи Оптиком в Добрич

JCB Fastrac 7230 и още нови технологии представи Оптиком в Добрич

Оптиком представи на българския пазар представителят на най-новата 7000 серия на английския концерн JCB - тракторът JCB FASTRAC 7230 (230 к.с.) на селскостопанското изложение в Добрич. Тракторът разполага с P-TRONIC Power Shift трансмисия. В зависимост от тежестите, с които е оборудван, той тежи 9 – 10 тона. Позволява много добра работа с всякакъв вид прикачен инвентар от тежък тип. Това е най-бързият трактор с максимална скорост от 60 до 80 км/ч., което гарантира на земеделците висока производителност при транспорт и работа на полето и минимално време за достигане до полето и преместване от поле на поле.

Другата новост, която Оптиком представи беше френската тежка дискова брана RAZOL RKH-3 с работен захват 5,90 м. Марката за първи път се представя на българския пазар, но е изключително позната и използвана на Запад. Агрегатира се с трактор 260 – 300 к.с.

На вниманието на земеделските производители беше представен и универсалният дисков агрегат УДА-6,0с независими дискове, работен захват 6,0 м. Агрегатът е украинско производство. Популярен е в България, но с по-малки работни ширини. В Добрич за пръв път беше представен агрегата с р.ш. 6 м. За разлика от конвенционалната дискова брана, агрегатът е с независимо окачване на дисковете. Това позволява по-голяма дълбочина на обработка на почвата. Това от своя страна спестява една от обработките на почвата, въз основа на което се спестява влага и гориво. Повишава се и производителността.      
 
Новост на щанда на Оптиком беше приспособлението за прибиране на царевица DRAGO на италианската фирма OLIMAC, 6-редово, с автоматично регулиране на прибиращия механизъм според дебелината на царевичните стъбла. Адапторът може да се приспособи и за прибиране на слънчоглед. Може да бъде 6, 8 и 12-редов с твърда или със сгъваема рама в зависимост от нуждите на фермера.

Сеялката за слята повърхност MAESTRO 4000 на финландската фирма JUNKKARI също беше сред новите машини, които Оптиком представи. Сеялката е с работен захват 4,0 метра, разполага с 32 дискови ботуша с натиск до 140 кг и има обем на бункера - 4700 литра. Разполага с допълнителен бункер и сеещ апарат за ситни семена /рапица/.