JCB обнови и разшири серията челни товарачи Farm Master (ВИДЕО)

JCB обнови и разшири серията челни товарачи Farm Master (ВИДЕО)

Пет нови и подобрени големи челни товарачи JCB Farm Master бяха представени на Агритехника 2013, за да пренесат силата на световния лидер на високопроизводителни машини за стрителството JCB и в селското стопанство.

Сред подобренията е новата кабина, която допринася за повече комфорт, информираност и по-тиха среда за работа на водача. Дизеловият двигател JCB EcoMAX T4i ще замени предишния при три от моделите. Революционният двигател и подобренията по трансмисията са основните промени в двата най-продавани модела от серия Agri „S”.

Най-новите подобрения в серията JCB Farm Master са:

  • По-просторна, шумоизолирана и по-високотехнологична кабина ще бъде въведена при всички нови и подобрени модели;

  • Новият и подобрен за нуждите на селското стопанство модел 411 Agri ще бъде оборудван с двигател EcoMAX с по-висока мощност и въртящ момент;

  • Нов 413S заменя модела 412S с по-мощен двигател и опция High Lift за по-високо повдигане на товара;

  • Нов 417Agri заменя модел 416, с мощността и икономичността на двигател JCB EcoMAX T4;

  • Нов модел 418S заменя досегашните модели 414S/416S с ново шаси, повече мощност и блокаж на хидротрансформатора;

  • Нов модел 435S Agri, с подобрен разход на гориво с 28% при манипулации на силаж, заменя модела 434S

Продуктовият мениджър на JCB Agriculture Ричард Фокс-Марс сподели: „Иновативните колесни товарачи на JCB са с уникално оборудване, специално за селското стопанство с ненадминато съотношение мощност - маса, лесно превключване на скоростите и гуми за по-добро сцепление в типичните условия на фермата. Големи ферми, предприемачи и големи складови бази разчитат на товарачите от серията JCB Farm Master да обслужват ефикасно нуждите на всяко стопанство, без значение дали се извършва работа във ферма, с торове, захранване на био-електро централи, извършване на дейности в бункери за силаж с голяма производителност или работа на полето при изпълнение на задачи като складиране на компост или оборски тор.”

Стандартната Агри версия е идеална за работа и в строителството, а по-мощните модели Agri “S” са със значително по-голяма мощност, около 17-18 к.с./тон, и 6-степенна трансмисия с по-дълги предавки и бавна първа предавка за по-добро набутване на силаж или купчини с тор, или компост. Самоблокиращият се преден диференциал и широкопорестите радиатори на охладителната система, които устояват на работата в по-запрашената и замърсена среда на фермата, са също включени в стандартните

Нов дизайн на кабината

Най-поразителната промяна за всички нови колесни товарачи JCB Farm Master е дизайна на кабината, в която има принципни подобрения, давайки на машината по-стилно и модерно излъчване, което ще се хареса на операторите. Кабината е с обем 3м3 и е значително по-голяма, по-добре шумоизолирана и удобна, с повече място за багаж и нов инструментален дисплей пред водача, за предоставяне на повече информация. Също така е включена опция за климатична система за автоматично нагласяне на желаната температурата.

Благодарение на скриването на ауспуха за изгорели газове под по-компактния, леко наклонен надолу капак видимостта назад е подобрена. Кабината остава чиста благодарение на новия тип калници, които могат да се регулират така, че да покриват всякакъв размер гуми. Задните калници вече не са монтирани на задния мост, а са захванати към рамата на товарача.

Направени са подобрения в управлението, постредством пропорционален електро-хидравличнен контрол на допълнителните разпределители, така че два разпределителя могат да бъдат контролирани едновременно. Машината е снабдена с възможност на работа с постоянен поток, което позволява на JCB Farm Master да работи с почистващи четки, роторни снегорини и други.

Икономичен двигател JCB Ecomax T4

Високоефективния двигател JCB EcoMAX T4 прави своя дебют в моделите колесни товарачи Farm Master 411, 413S и 417 Agri, отговаряйки на изискванията за вредни емисии без допълнителна, сложна технология за обработка на изгорелите газове, която да изисква скъпа сервизна поддръжка. Двигателят е позициониран по-назад от този в предходния модел, за да може да бъде монтирана по-голяма кабина. Двигателят е отделен от трансмисията чрез карданна предавка, благодарение на което по-малко шум, топлина и вибрации достигат до кабината за по-добра работна среда на оператора.

JCB Farm Master 411 Agri

С максимална товароподемност 8,7 т, този колесен товарач е снабден с 4,4-литров двигател JCB EcoMAX T4. Спрямо предишния модел увеличава мощността си с 9 % от 74.2 kW (100к.с) до 81 kW (108 k.с) и е с 17 % по-висок максимален въртящ момент, достигащ до 516Nm. JCB Farm Master 411 Agri e пъргав, с мощност и въртящ момент, предавани чрез четиристепенна трансмисия и с дължина на стрелата 3,57 м, за по-добро изнасяне на товара.

JCB Farm Master 413S Agri

Подобрена двигателна и хидравлична мощност са най-значимите изменения в новия колесен товарач JCB Farm Master 413S Agri. С товароподемност от 8,7 тона този колесен товарач придобива нови сили чрез увеличение в мощността с 12% и подобрен максимален въртящ момент с 3%. Това е възможно благодарение монтирането на 4,8-литров JCB Ecomax T4 двигател с 108кW (145 к.с) и въртящ момент 560 Nm, на мястото на предходния 4,4-литров JCB Dieselmax. Хидравличната система е от нов тип, като сдвоената зъбна помпа на предшественика 412S сега вече е заменена от аксиално-бутална помпа с променлив работен обем, която е 23% по-ефективна с максимален дебит от 156 л/мин. Това допринася за по-нисък разход на гориво и намалява износването на хидравличните елементи, тъй като работи само с необходимия за машината дебит.Опцията High Lift дава 6% по-добро изнасяне на товара и ще зарадва операторите, които товарят високи ремаркета и бункери за биомаса.


JCB Farm Master 417 Agri

Задвижван от 4,4 литров JCB Ecomax T4 двигател, този модел ще замести 10-тонния Farm Master 416 Agri. Той e с малко по-ниска мощност от предшественика си-93 кW (125 к.с), но както вече JCB са доказали с товарачи от сериите JCB Loadall Agri Plus и Super, както и с телескопичния товарач TM 320, това няма да бъде недостатък. С по-голям въртящ момент и по-добра работа на ниски обороти, благодарение на турбокомпресора с променлива геометрия, челният товарач 417 Agri ще бъде повече от добър наследник на предшественика си със значително по-нисък разход на гориво. Farm Master 417 Agri е с хидравлична система с максимален дебит 156 л/мин като при Farm Master 413S, както и с опцията за високо повдигане на товара High Lift.


JCB Farm Master 418S Agri

Моделът JCB Farm Master 418S може да се похвали с най-значителните нововъведения в серията, замествайки модел 414S и популярния 416S. Към новата шумо- и топло-изолирана кабина се предлага и допълнителна климатична система и модерно LED осветление. Модел 418S също има изцяло нов тип задна рама, по-високотехнологична и бърза трансмисия, оптимизирана хидравлична система и опция за по-голям размер гуми за по-добра проходимост. С товароподемност 10 тона, този нов модел е задвижван от 6-цилиндров 6,7 литров дизелов двигател, като при предхождащия го модел, но с 5% по-висока мощност-от 123 кW (165 к.с) до повече от щедрите 129 kW (173к.с), за да предаде на машината истински впечатляващото съотношение мощност-товароподемност. Въртящият момент е също по-висок, от 732Nm до 801Nm с цел да се подобрят качествата на товарача при манипулиране на силаж или при изкачване по хълмисти местности. Новост при модела е и директното предаване на въртящия момент посредством блокажа на хидротрансформатора при всички шест скорости, така че да може да се използва пълния запас от въртящ момент на двигателя при обработване на зелен силаж, без да се губи мощност в хидротрансформатора. Също така няма да има затруднения с поддържане на високо темпо при придвижване на големи разстояния, като скоростта му достига до 40 или 48 км/ч в зависимост от скоростната кутия, а блокажа на хидротрансформатора спомага за по-голяма икономия на гориво при транспорт.

При използването на същата хидравлична помпа от 100см3, представена в модел 416S Agri, в новия модел се оптимизират размерите на хидравличните линии и клапани за подобряване на ефективността на хидравликата. Вентилаторът, задвижван от хидромотор, осигурява добро охлаждане на по-мощния двигател. Сред новостите е опция за теглително-прикачно устройство с хидравлично заключване, също така и гуми с диаметър 750/50R26, които осигуряват по-добра проходимост от най-големия размер (620/70R26) в предходния модел товарач. Не на последно място, за тези на които стандартната дължина на стрелата не е достатъчна, но и опция Super High-Lift е твърде много, е новата опция High Lift, с допълнително изнасяне на товара от 210 мм, напълно достатъчни в случаите на пълнене на бункер за биомаса или високо ремарке.

JCB Farm Master 435S Agri

Моделът прави своя дебют на Агритехника като „кралят на щипката”. На база успеха на предшественика си 434S, този вариант е предназначен специално за приложение в земеделието, като предлага по-голямо сцепление, по-висока пътна скорост, повишен комфорт за водача на машината, намален разход на гориво и разходи за поддръжка. Този нов модел 435S прави голяма крачка в посока продуктивност и е с 35% по-бърз при работа със силаж и със 17,6% по-висока максимална скорост, намалявайки времето за транспорт. В сравнение с предишния 434S, новият модел е с до 28% по-икономичен при манипулиране на силаж или на пътя. 6-цилиндров двигател Cummins QSB с капацитет 6,7л е използван и при този модел, но с катализатор и филтър за дребни частици, достигащ европейските норми за намаляване на вредните емисии - Етап 3В. Мощност от 171 kW (230 к.с) и въртящ момент 945 Nm за ненадминати постижения и съотношение мощност/тегло от 16,8 к.с/тон, както и повече мощност и въртящ момент на по-ниски обороти.

Към режима ECO, при който оборотите на двигателя се ограничават до 1800 при извършване на  по-леки операции се добавя и нова функция Low idle, при която оборотите на двигателя се снижават автоматично  до 700 след 30 секунди бездействие на машината. Тази опция, комбинирана с бавно охлаждащ вентилатор, намалява разхода на мощност и бележи значително намаление в разхода на гориво.

Сервизните интервали на мостовете на товарача са увеличени до 1500 часа, подобрени са спирачките. Те отделят по-ниска температура при триене, което води до по-малко износване и повишаване на ефективността. По-висока ефективност се постига и благодарение на функцията Powerinch за шестскоростната трансмисия на двигателя - освобождава съединителя, когато са нужни високи обороти на двигателя при ниска скорост на движение за оптимално „откъсване” и повдигане на товара.

 

Модел 435S Agri дава възможност за скорост до 48 км/ч, за да бъде машината в крак с останалите превозни средства, заети в транспортирането на силажа или тороразпръскването. За операторите е осигурена по-тиха работна среда в новата кабина, където максималните нива на шум са сведени до 70 dB. Тези и други нови подобрения и характеристики подчертават още по-голямата пригодност на новия JCB Farm Master 435S Agri за работа в селското стопанство и че всеки негов детайл е проектиран с фокус върху нуждите на оператора.

От официалния вносител  на JCB за България ОПТИКОМ ООД съобщиха, че новите модели на  JCB ще се появят на българския пазар още през следващата година, когато ще бъде и премиерата им в страната.


ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО ПРЕДСТАВЯНЕ - JCB Farm Master 418S Agri:

 


За допълнителна информация:

ОПТИКОМ ООД

Стара Загора

0700 20205

[email protected]

www.opticom-bg.com

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!