Как да изберем пръскачка

Как да изберем пръскачка

Как да изберем пръскачката, за да ни служи тя максимално време. Прилагаме няколко базови съвета от експерти.

Преди внасянето на течни торове и пестициди, всеки земеделец е необходимо да определи какви са възможностите на техниката му: оптималната височина на щангата, размера на капката, равномерността на разпределение на работния разтвор по растенията и съответствието й с технологичните норми, пише agbz.ru.

Необходимо е също така да бъде отчетено как се променя качеството и времето на обработка, ако се понижи работното напрежение, доколко бърз ще бъде ремонтът, ако се наложи такъв, какво може да се направи, за да се повиши ефективността на пестицидите и т.н.

Поради това при избора на пръскачка невинаги трябва да се ориентираме по стойността на модела, популярността и дори мнението на съседа. Разбира се, че най-икономичният вариант е лесно решение. Понякога обаче, пестейки няколко лева, последствията за фермата са сериозни. Рискуваме да изгубим от посевите и да хвърлим повече пари за скъпоструващи препарати.

Контурите на полето

Един от най-обективните показатели, по които може да се избере модел на пръскачката, е размерът на полето.

Известно е, че вместимостта на резервоара влияе на честотата на зареждането с гориво: колкото по-малка е тя, толкова по-бързо той се изпразва. В същото време машина с голям резервоар е по-малко маневрена на малки полета, така не се постига максимална производителност, а при маневрите се губи ценно време. Още по-голямата пръскачка уплътнява почвата.

Поради това вместимостта на резервоара е необходимо да осигурява подходяща дължина на движение, маневреност и да оказва оптимален натиск.

Опитните селскостопански производители препоръчват при размер на полето до 20 ха и посевна площ до 1 000 ха да се използват машини с вместимост на резервоара до 600 л.

При площи до 60 ха е целесъобразно да се използват пръскачки с вместимост на цистерната 900-2 000 л.

За полета с размер до 4 000 ха са подходящи машини с резервоар – 3 000-4 000 л., а при същата посевна площ за участък с размер 100 ха е удобно да се използва техника с резервоар – 5 000-12 000 л., съчетана с трактор с мощност 150 к.с.



Освен това за резервоарите трябва да са изработени от удароустойчива пластмаса или неръждаема стомана.

Размери на частите

Неголямата площ по-удобно се обработва с навесно оборудване с размах на щангата 12-18 метра. Тази част от конструкцията ще служи няколко години, ако бъде изработена от неръждаема стомана и алуминий, а също така бъде покрита с антипрахова боя за защита срещу корозия и въздействието на ултравиолетовите лъчи.

С полета с голям контур е по-удобно да се използват самоходни машини с широкозахватна щанга. Те обикновено се отличават с ергономичност, повишена проходимост и по-добра маневреност, отколкото прицепните модели.

Ако се налага да избирате между пръскачки с еднакви характеристики, отдайте предпочитание на самоходната техника с шарнирно управление, тъй като тя по-лесно прави завои. 

Друг важен аспект е клиренсът. Ако планирате да използвате машината от пролетта до есента, необходим ви е самоходен вариант с висок, т.е. 160-180 см, пътен просвет. Той позволява да се грижите за високостеблените култури - слънчоглед, царевица и други, в техния по-късен стадий на развитие.

Следва продължение…