Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Как да откраднем пари от САПАРД?

Как да откраднем пари от САПАРД?

Един от вариантите за "законна" кражба на европари е завишаването на сумата за посредническите услуги. В наредбите по програма САПАРД са предвидени до 12% за консултантски разходи, до 5% за изготвяне на бизнес план и 7% за подготовка на архитектурни, технологични и други проекти.


Консултантът предлага да надуе максимално сумата за изготвяне на бизнес план, но да не я прибере цялата. Една част да остане за бенефициента като стимул за това, че е включил посредника в играта.
Например, ако общо одобрените инвестиционни разходи са 1 млн. евро, максимално допустимата сума за консултантски услуги е 120 000 евро.  На практика обаче те са много по-евтини. Което означава, че кандидатът по САПАРД не само се разплаща с консултанта, но му остават и пари в брой.Следващата стъпка е да се набавят фактури, в които е записана завишена стойност на закупуваните машини, услуги, строителни материали и др. Това не е трудно, ако знаеш къде и колко рушвет да дадеш. В крайна сметка, ако направените разходи бъдат одобрени, от САПАРД ще бъдат финансирани 50% от тях.Друг начин за кражба на европари е чрез подмяна на машини и съоръжения.
Одобрява се например инвестиция за нови трактори на стойност 100 000 евро. Вместо тях се закупуват рециклирани от същата марка и модел за 30 000 евро.


С малко боя и лъскане те стават като нови. Европа покрива 50 000 евро по сделката. Така за бенефициента остават чисти 20 000 евро.

Коментари
ми6ока
на 20.07.2010 12:05:17
много е яка
KrasioBROWNING
на 20.07.2010 22:23:51
ne e mnogo iaka-tia e nai iakata,6ediovar.
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug