Как да печелят фермерите от въглеродните пазари?

Как да печелят фермерите от въглеродните пазари?

 

Постоянството и устойчивостта на прилагането на практики във въглеродното земеделие са много важни. 

 

При земеделието, особено при почвообработката, най-горният слой е и най-уязвим. И може много бързо този въглерод, който е “прибран”, да бъде лесно освободен чрез една дълбока обработка.  Важно е да се правят такива проекти, насочени към въглеродния пазар, които да са устойчиви и категорични, че след няколко години въглеродът няма да се върне обратно в атмосферата. 

 

Това е малка част от нещата, за които говори експертът по въглеродни пазари Константин Харалампиев по време на уебинар, част от кампанията на Агри.БГ ОСП работи за нас: Гледай напред

 

“Информацията за стопанството е ключът към това един фермер да може да се включи към програма за реализиране на въглеродни кредити”, каза Харалампиев. 

 

 

По думите му няма ограничение за един фермер колко точно години е прилагал консервационно земеделие, за да може да се включи в такава програма. 
В момента тази сфера в Европа не е регулирана в контекста на земеделието. Очакваме до края на годината да излязат регулации от гледна точка на установени методологии, каза още експертът, като добави, че в момента няма проекти в България, свързани със земеделие, които да продават въглеродни кредити на свободните пазари. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар