Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Как поскъпването на горивата се отразява на родните фермери?

Как поскъпването на горивата се отразява на родните фермери?

снимка : www.fermer.bg

На фона на протестите в цяла Европа срещу поскъпването на горивата вече и у нас стана ясно, че засега от този факт са недоволни само превозвачите, които излязоха на протести. В същото време фермерите, вероятно залисани около пролетната сеитба и отглеждането на есенниците, засега не надигат глас и затова не е ясно какво е тяхното становище по проблема. А проблем има и той е, че въпреки поскъпването на храните за тях това не носи печалба.

Заради сушата през миналата година те вече отчетоха близо един милиард лева загуби, а в същото време бюджетът им е отпуснал символични средства като компенсации. За една година разходите за дизелово гориво, торове и препарати са нараснали почти двойно и на практика това стопява приходите им от по-високите цени на селскостопанската продукция. Според мнозина крупни производители големите печеливши от кризата се оказали не те, а големите търговци.

Миналата година зърнопроизводителите купуваха дизела по 1,80 лева литъра, а сега вече той струва над 2,50 лева. Така очакванията, че печалбите от селското стопанство ще намалеят допълнително влошава ситуацията на пазара на храните. Цикълът на производство в земеделието е едногодишен, докато ситуацията на стоковите пазари е такава, че никой не смее да прогнозира колко ще струват горивата или докъде ще се развихри намесата на финансовите играчи. Затова в редица региони на страната фермерите не планират увеличение на добива дори при положение, че се очакват по-високи цени. Причината е именно в по-големите разходи за горива и торове в сектора.

Коментари
gogo
на 01.11.2010 17:26:40
[love][love]
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug