Как поскъпването на горивата се отразява на родните фермери?

Как поскъпването на горивата се отразява на родните фермери?

На фона на протестите в цяла Европа срещу поскъпването на горивата вече и у нас стана ясно, че засега от този факт са недоволни само превозвачите, които излязоха на протести. В същото време фермерите, вероятно залисани около пролетната сеитба и отглеждането на есенниците, засега не надигат глас и затова не е ясно какво е тяхното становище по проблема. А проблем има и той е, че въпреки поскъпването на храните за тях това не носи печалба.

Заради сушата през миналата година те вече отчетоха близо един милиард лева загуби, а в същото време бюджетът им е отпуснал символични средства като компенсации. За една година разходите за дизелово гориво, торове и препарати са нараснали почти двойно и на практика това стопява приходите им от по-високите цени на селскостопанската продукция. Според мнозина крупни производители големите печеливши от кризата се оказали не те, а големите търговци.

Миналата година зърнопроизводителите купуваха дизела по 1,80 лева литъра, а сега вече той струва над 2,50 лева. Така очакванията, че печалбите от селското стопанство ще намалеят допълнително влошава ситуацията на пазара на храните. Цикълът на производство в земеделието е едногодишен, докато ситуацията на стоковите пазари е такава, че никой не смее да прогнозира колко ще струват горивата или докъде ще се развихри намесата на финансовите играчи. Затова в редица региони на страната фермерите не планират увеличение на добива дори при положение, че се очакват по-високи цени. Причината е именно в по-големите разходи за горива и торове в сектора.