Как прецизната сеитба води до перфектни резултати показана сеялките Monosem (ВИДЕО)

  • 2210
  • 0
  • Новини
Как прецизната сеитба води до перфектни резултати показана сеялките Monosem (ВИДЕО)
За да пожънеш, първо трябва да посееш. Професионалните фермери знаят, че  прецизната сеитбата има своето ключово значение в цялостния процес на производствения цикъл.
 
За да покажат именно защо е важно да прилагаме пунктирната сеитба, Трактор.БГ, съвместно с фирма Оптиком организираха първото по рода си цялостно проследяване на технологичния процес от засяване до прибиране на културите, в които сеитбата бе извършена със сеялки Monosem.
 
 
Бяха избрани стопанства в области, които се различават съществено като природни дадености и климатични особености -  едното в Южна, другото в Северна България, за да се покаже работата на сеялките Monosem при различни почвени условия.
Така след сеитбата в продължение на 8 месеца бе проследено детайлно развитието на две различни култури, съответно царевица и слънчоглед. Фермерите-домакини бяха дългогодишни клиенти на фирма Оптиком: Валентин Мицканов, председател на ЗК „Сила – 95“ в Самоводене и Йордан Райчев, зърнопроизводител от село Крумово, Пловдивско.
 
 
Кооперацията в село Самоводене, която беше нашият първи домакин, ползва сеялките Monosem от 4 години. Те засяват около 1500 дка царевица и около 4500 дка слънчоглед, доверявайки се на сеялката Monosem NG plus 4.
 
Валентин Мицканов, председател на кооперацията, сподели как протича при тях сеитбата с Мonosem:
 
"Сеитбата, която правят е точна сеитба, изсяват семената на еднакво разстояние и еднаква дълбочина, което осигурява дружното им поникване и равномерен посев впоследствие. От 4 години ги ползваме и сме доволни от тях. Успяваме с двата трактора да насеем между 450 и 550 дка на ден".
 
 
Кое прави Мonosem NG plus 4 толкова надеждна?
 
Тази сеялка позволява регулиране дълбочината на изсяване, осигурява твърдо сеитбено легло и използва двойнодисков ботуш за странично уплътняване на браздата. Регулирането на дълбочината става чрез удобна ръкохватка - лесно и точно. Клиновидно разположените притъпкващи колела и металното про-колело осигуряват качествен натиск върху семената. Резултатът е повече от прецизен и производителен.
 
Както разбрахме от г-н Мицканов, семената са засети на еднакво разстояние и еднаква дълбочина, което ще осигурява дружното им поникване и равномерен посев в последствие. Този процес ще проследим и във времето и отново ще се срещнем на полето, за да видим резултата.
 
За да сме напълно сигурни, че добрата работа в полетата на кооперацията в Самоводене не е единичен случай, се отправихме и към полетата на фермерите Йордан и Никола Райчеви в землището на с. Крумово, Пловдивско. Зърнопроизводителите работят със сеялките Monosem от една година и ползват Monosem Monoshox NG Plus M.
 
 
"С Monosem работим от 1 година. На практика това ни е втори сезон. Миналата година я изпробвахме за първи път и получихме много добри резултати. При хибридите царевица и слънчоглед се получиха рекордни добиви. В сравнение с обикновената редосеялка, редосеялката с Monoshox има предимството, че при нея е позволена по-голяма скорост на изсяване".
 
 
Това, което отличава Monosem NG Plus M е оборудваните със системата Monoshox ботуши на сеялката.
 
Само увеличаването на натиска върху почвата не е достатъчно, за да се поддържа високо качество на засяване при по-високи скорости - регулиране на дълбочина, разстояние и притискане на семената. Именно тук влиза в действие Monoshox  - едно истинско окачване за сеещите секции.
 
Като при всяко добро окачване и тук са комбинирани пружини с амортисьор, специално създадени за монтиране към сеещата секция. По време на работа двете натегнати пружини поддържат и притискат сеещата секция върху почвата, а амортисьорът поема вибрациите. Точността и равномерността на дълбочината на засяване остават оптимални.
 
Новата сеещата секция Monoshox е оборудвана с широк паралелограм, който осигурява бързата и лесна настройка на натиска, като по този начин се стабилизира работата на сеещата секция при високи скорости. Новата сееща секция Monoshox® NG Plus M е оборудвана и със задни притъпкващи колела, които могат лесно да се настройват посредством лостове.
 
 
След време бяхме отново на полето с нашите герои, за да проследим заедно процеса на поникване.
 
Ето какво сподели Валентин Мицканов за резултата на сеитбата със сеялката Monosem, секция NG plus 4.
 
"Намираме се на блок засят със слънчоглед преди 25 дни. Както виждате редовно поникнал, на еднакво разстояние. Засят е с 6600 растения. При преброяването, преброихме 64 растения в 14 метра, което означава 6400 растения на дка. За мен към настоящия момент посевът е идеален. Остава да може да рекoлтираме тези растения и да приберем добра реколта".
 
Продължаваме към село Крумово, за да се срещнем с Йордан Райчев, който ще ни покаже развитието на своята култура, след засяването с Monosem Monoshox NG Plus 
 
"В момента се намираме на едно от полетата засети с царевица. Сеитбата тук е извършена с редосеялка Мonosem, секция Monoshox. Скоростта на изсяване е някъде около 11 – 12 км/ч, като при тази скорост се получи абсолютно равномерно изсяване, както в дълбочина, така и като линейно разстояние. Мога да ви демонстрирам с рулетката при тази скорост колко равномерно са поникнали отделните растения. Ние сеем със 7800 растения на дка посевна норма, заради интензивното земеделие, което правим. При нас е изключително важно семената да са на еднакво разстояние, както в дълбочина, така и като линейно разстояние и да имат дружно поникване. Това вече е предпоставка за един сигурен добив с високи резултати, които ние правим и след поливното земеделие".
 
Убеждаваме се, че сеитбата със сеялките Monosem е повече от прецизна и очакваме с нетърпение следващия етап на проследяване на културите.
 
Близо 3 месеца по-късно отново посещаваме стопанствата на Валентин Мицканов в село Самоводене и на Йордан Райчев в село Крумово, за да ни разкажат до къде е стигнало развитието на техните култури и има ли проблеми, с които са се сблъскали  до момента.
 
Намираме се на блок засят със сеялка Monosem преди 3 месеца. Виждате, посевът е добре подреден и въпреки тежките метеорологични услови – не е валяло дъжд от 45 дни, се надяваме да извлечем максималния добив от тази култура.
 
От Северно-централната част на страната се пренасяме в Южна България, където Йордан Райчев, впечатлен от добрите резултати, ни представя етапа на развитие на своята култура.
 
"Намираме се на едно от полетата с царевица. Вече културата е към своя край на развитие. Виждате, кочаните са добре оформени, голяма височина, много добър хабитус на растението. Ето, вижте как добре са озърнени. Царевицата е много добре опрашена, изхранени са абсолютно всички зърна и това е предпоставка за един много добър добив. Очакваме тук едни много добри резултати".
 
 
Дори тазгодишните лоши метеорологични условия не можаха да повлияят на това нашите домакини да се похвалят с едни добри добиви след края на жътвата. За Валентин Мицканов прибирането на реколтата приключи успешно.
 
"Приключихме жътвата на слънчоглед. Благодарение на добрата сеитба успяхме да рекoлтираме 5500 растения от дка, което допринесе и за добрата реколта, независимо от лошите метеорологични условия и сухото време през изминалата година".
 
 
Дни преди началото на месец октомври, жътвата на царевица все още не е приключила за Йордан Райчев, като за финал, той сподели своите очаквани резултати за тазгодишната реколта.
 
"Намираме се на едно от полетата засети с царевица. Цялата наша царевица е засята с редосеялка Monosem, секция Monoshox. След много силния старт на културата бяхме свидетели на активна вегетация през цялото време. Ние положихме максимални грижи за културата и сега сме на прага на една успешна жътва. В момента е краят на месец септември, добивите са много добри, времето благоприятства за жътвата. Прибираме царевицата суха и се надявам да се получат добри резултати като цяло".
 
Какво показа цялостният производствен процес, който проследихме в тези две стопанства? Технологията на сеитба е изключително важен фактор в производството, особено в последните години, в които капризите на времето стават много и фермерите, трябва да са сигурни, че както в доброто строителство трябва да се положат здрави основи, така и в земеделието, трябва да стартираме с точно извършена сеитба. Сеялките Monosem не само извършиха сеитба в екстремни пролетни условия, но и показаха, че прецизността води до цялостни добри резултати в края на жътвата. Затова, както казва народът - посей с Monosem, за да пожънеш богата реколта.
 
 
Повече информация за сеялките Monosem можете да получите в сайта на официалния вносител на бранда за България - Оптиком ООД, както и на тел: 0700 20 205.

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!