Как се прави прогресивно земеделие с трактори Landini и McCormick? (ВИДЕО)

Как се прави прогресивно земеделие с трактори Landini и McCormick? (ВИДЕО)
Кооперация Прогрес 94 в търговищката община Опака е един от примерите за успешно и модерно земеделие, заедно с активното участие на млади хора. Кооперацията отглежда  традиционните за региона пшеница и ечемик, царевица и слънчоглед. За развитието на кооперацията през годините и за успешното партньорство с фирма Оптиком разказва председателят на кооперацията Красимир Кулев:
 
Започнах да се занимавам със земеделие през 1998 година и всичко стана някак си като на шега. Аз съм електроинженер по образование и тогава работех като главен енергетик в кооперацията. Един ден ме извикаха пред Управителния съвет на кооперацията и много настоятелно ме помолиха да стана председател. И така започна всичко...
 

 
В началото беше много трудно. Това бяха времената, когато всички кооперации бяха в немилост, може да се каже. Постоянно се говореше, че ще има промени в Закона за кооперациите, че те ще се ликвидират. Беше времето на масовите фалити. Нямаше финансои средства. Цената на продукцията беше ниска – изобщо бяха много трудни времена! Тогава за наша радост и за съжаление, получихме подкрепа единствено от една чуждестранна фондация. Още през 2000 г. ние усетихме подкрепата на Европа, тъй като никоя българска банка не пожела да ни кредитира с аргумента, че сме кооперация и няма бъдеще, докато хората от Холандия прецениха, че имаме бъдеще и съответно ни кредитираха много успешно. 
 
 
Първите машини от типа на новото оборудване ги закупихме през 2006 г. от фирма Оптиком. Това беше един трактор Landini Powermaster 220, който много бързо се превърна в една основна производствена машина за нашето стопанство. Просто с този трактор извършвахме всички дейности като оране, дисковане, включително и сеитба на есенници пролетници. 
 
Откакто заработихме с фирма Оптиком, нещата се промениха, мога да кажа, драстично – към по-добро. С новия трактор и с неговия инвентар ние закупихме не само една нова машина, която да е нова като такава, но ние закупихме една нова технология – нещо, което до тогава в нашето стопанство не беше правено. И затова си има съответните обективни показатели. Добивите се вдигнаха в пъти. Например при слънчогледа обичайният среден добив до тогава беше 150 кг, сега в момента е над 300. Царевицата бяхме решили да не я сеем в нашето стопанство, а в момента се налага като една от основните култури за производство.

 
В нашето стопанство работят почти цялата гама от машини, които предлага фирма Оптиком. Имаме два трактора Landini Powermaster 220 и 230 от тежкия клас. Имаме от средния клас два трактора Powermondial и дватрактора Powerfarm. Също така имаме телескопичен товарач JCB 531 AGRI и съвсем наскоро преди няколко дни закупихме трактор McCormick, който предстои да се включи успешно в тази камания.
 
В нашето стопанство се отглеждат традиционните култури, които са характерни за нашата страна и за нашия регион – пшеница и ечемик, царевица и слънчоглед. Също така  през 2006-та горина създадохме нова градина със сливи, която в момента е в активно плододаване. В кооперацията работят около 45 души заети целогодишно. Освен земеделието, ние имаме и други дейности – произвеждаме тухли, произвеждаме хляб...

 
Основната отличителна черта на фирма Оптиком е коректността. Те са един много надежден и коректен партньор, който по всяко време се грижи за техниката, която е в експлатация в нашето стопанство. Тоест сервизът е на много високо ниво, сервизните бази в страната са много. При нас най-близката сервизна база е на 50 км, което означава, че в рамките на един час може да се отреагира и това се прави. 
 
С фирма Оптиком ние сме свързани много тясно, така че бъдещето ни е предречено. Нямаме алтернатива – то е ясно. При наличието на толкова техника, която се поддържа от тяхната фирма, мога да заявя твърдо, че ще работим и в бъдеще.

 
Младите хора проявяват интерес към земеделието. Това може би от една страна се дължи на новата модерна техника, където вече нещата не са като преди 10-15 години със старите трактори и постоянно изцапани в масло. Сега кабините са комфортни – с окачване, с комфортни седалки и техниката е такава, че с нея задължително трябва да работят млади хора. Работи се с GPS навигации и други нови системи, към които по-възрастните се адаптират по-трудно. Аз лично съм оптимист, че младите хора ще влязат в земеделието, тъй като през тази пролет назначих един работник, който току-що е завършил университет – магистър по история... Но той предпочете да работи като механизатор в нашето стопанство, което ме изпълва с оптимизъм. 
 
Един земеделец трябва да спазва първо принципа, който се отнася за всеки бизнесмен, всеки човек – на първо място да бъде коректен с всички негови партньори, с които контактува – клиенти и доставчици, работници и служители и в нашия случай – да бъде коректен с член кооператорите и собствениците на земеделска земя. Това са основните принципи за всеки един успешен бизнес. Но в земеделието има и още нещо, което смятам, че е много важно, тъй като при нас основният актив е земята, която е малко по-различна от другите активи и в земеделието е много важно да обичаш земята. Ако някой работи насила земеделие, то просто не се получава!
 
 
Надеждите ми са, че кооперацията ми ще се развива интензивно. Имам предвид да се повишава качеството на работа, да се подобряват условията на работа. Съответно това би трябвало да доведе до по-добри добиви и да се поддържа земята в добро състояние, за да може да се експлоатира. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Tрактор.БГ е задължително!