Какви са предимствата на дробилките за клони, мотофрезите и мотокултиваторите?

Разберете в този материал

Какви са предимствата на дробилките за клони, мотофрезите и мотокултиваторите?

Знаете ли какви са предимствата на дробилките за клони, мотофрезите и мотокултиваторите. Разберете в този материал.

 

Дробилки за клони


Дробилките за клони биват електрически и бензинови. Ако изберете електрически вариант, трябва да проверите дали дължината на кабела ще бъде достатъчен и дали няма да Ви е необходим удължител. Електрическите дробилки за клони имат мощност между 2000 и 3000 W. С тях може да се раздробяват клони, чийто максимален диаметър е 45 мм. Друго предимство на електрическите шредери е, че по-лесно стартират.

 

Когато нямате електрически контакти за захранване, изберете бензинова дробилка. На първо място, най-голямото предимство е мощността. Бензиновите дробилки са подходящи за обработване на по-голямо количество клони, като мощността им варира обикновено между 4.5 и 15 к.с. Тъй като се захранват с бензин, могат да обработват плътни и големи материали, чийто максимален диаметър е 75 мм. Повечето от моделите имат 4-тактов двигател.

 

Трябва да се знае, че те имат някои недостатъци, сред които по-висока цена, отколкото на електрическите. Бензиновите дробилки също се нуждаят от редовно обслужване за разлика от другите модели. Колкото по-мощен е градинският шредер, толкова по-тежък е той. 

 

Как трябва да се поддържат бензиновите дробилки за клони? На първо място, маслото трябва да се сменя според инструкциите на производителя. Редовно трябва да се почиства и при нужда сменя запалителната свещ. При необходимост също може да почиствате въздушния филтър и карбуратора. Бензиновият шредер също така трябва да се подготви преди да настъпи зимния сезон, като се източи маслото. Трябва да се направи и проверка на запалителната свещ. Препоръчително е дробилката да се покрие и да се съхранява далеч от влага.

 

Дробилките за клони се делят още на барабанни, дискови и винтови. Барабанните разполагат с голям барабан с много ножове, които нарязват материала на малки парчета. Дисковите дробилки за клони имат метален диск с различни прорези, в които се намират остриета. За разлика от барабанните, дисковите режат перпендикулярно суровината. Винтовите дробилки пък са оборудвани с конусовидно острие (винт). Когато се върти острието, издърпва клона и го нарязва на малки парчета.

 

Източник на изображение: iStockphoto.com

 

Някои от моделите са оборудвани с кош за събиране на раздробения материал. Дробилките за клони разполагат и с колела, които улесняват придвижването им в двора. За по-безопасна работа към тях можете да вземете допълнително предпазни аксесоари като очила и ръкавици.


Когато работите с градински шредер, трябва да имате предвид, че най-често те спират да работят заради запушване. Когато попадне клон и се запуши, изключете машината, за да го извадите. Някои от моделите също така предлагат опцията за сгъване и по този начин спестяват място. Освен за лесно раздробяване на клоните, градинските шредери се използват за запазване на ценни суровини и декорация на двора. 

 

Мотофрези и мотокултиватори


Ако се нуждаете от машина за обработване на почвата, тогава можете да изберете подходяща мотофреза. Тя не заема много място, но пък е ценна машина, която спестява много време и усилия на всеки градинар. Мотофрезата се използва за фрезоване на почвата, като по този начин тя се подготвя за засяване на семена през пролетта.

Трябва да се има предвид, че мотофрезите са много близки до култиваторите и мотокултиваторите и често се използват като синоними за една и съща машина. В зависимост от типа работа, която ще се извършва, мотофрезите се делят на следните видове – мини мотофрези, които се използват за по-лека работа, средно големи мотофрези с предни зъбци, подходящи за средно големи дворове и големи мотофрези със задни зъбци – за големи площи. 

Мотофрезите с предни мотички са лесни за маневриране и разбиват твърда почва за отрицателно време. Като цяло имат по-малки размери, благодарение на което са по-лесни за съхранение. Култиваторите със задни мотички пък са значително по-мощни и са предназначени за плътна почва, която трудно се разрохква.

Според начина на захранване мотофрезите се делят на електрически и бензинови. Предимството на първите е, че са по-леки, по-безшумни и подходящи за работа в по-малки дворове. Те обаче имат ограничено движение заради нуждата от постоянно електричество. Електрическите фрези също така са удобни за пренасяне и съхранение.

 


Източник на изображение: iStockphoto.com

 

Бензиновите мотофрези/мотокултиватори са значително по-мощни и поради тази причина са подходящи за обработка на големи площи. Друго голямо предимство на бензиновите машини е, че към тях може да се прикачи инвентар като плуг, браздир, картофовадач, гребло или др.

Мотофрезите също така се различават според работната им ширина. Малките мотофрези имат ширина на работа 30-40 см. Подходящи са за по-малки площи и обработване на зеленчукови лехи, алеи и т.н. С тях може да се обработва почвата около огради. 
Средно големите мотокултиватори са с работна ширина 80-90 см. За разлика от предишните тези имат по-мощни двигатели и съответно се използват за по-големи площи. Освен това са най-разпространените. Най-големите мотокултиватори имат работна ширина над 90 см и са изключително мощни. Повечето модели разполагат с 4-тактов двигател и включват повече скорости.

Каква мотофреза ще изберете зависи от това за какво ще я използвате. Трябва да се има предвид, че мотофрезите трябва да се използват само върху орана или прекопана почва, но никога върху твърда, необработена. Кога можете да ги използвате? Почвата трябва да бъде топла и суха, тъй като истината и влажна земя може да бъде твърда и да повреди машината. 


Откъде да купя?


В onlinemashini.bg можете да намерите богат асортимент от дробилки за клони, мотофрези и мотокултиватори на едни от най-ниските цени на пазара. Някои от артикулите също така са с отстъпка от редовната цена. 

Онлайн магазинът е един от най-големите в България и предлага разнообразие от градинска техника, но също така различни машини за рязане, къртене, пробиване и т.н. Условията за закупуване на артикул са лесни, като не е необходима регистрация. Доставката е в максимално кратък срок, а преди плащане имате опция преглед и тест. Ако не сте доволни от продукта, имате право да го върнете в 15-дневен срок.