Какво е колесен трактор? - Трактор.БГ

Какво е колесен трактор? - Трактор.БГ

 

Какво е колесен трактор?  ( Основи на земеделската техника и тракторите )

 

От всички видове трактори, най-разпространени са колесните трактори. За разлика от трактори с верижно или гумено-верижно задвижване, колесните трактори се задвижват с гуми. Обикновено задните гуми са доста по-големи от предните гуми на трактора.

 

колесен трактор

 

Както се вижда на снимката горе, това е най-разпространение вид колесен тип трактори - с големи задни и по-малки предни гуми. Размерът на гумите при тракторите е правопропорционален на размера на самите трактори, т.е. колкото е по-голям трактор, толкова са по-големи и гумите.

 

Обикновено повечето съвременни трактори са със задвижване 4х4, което лесно се разпознава от "къдравите" грайферни предни гуми, като трактора на снимката горе. Има обаче и трактори без предно задвижване , т.е. - 4х2 и техните предни гуми са гладки, като на снимката долу:

 

японски трактор със задвижване 4х2

 

През последните години, някои водещо производители на трактори, започнаха серийно производство на трактори с еднакви по размер предни и задни гуми. Основната причина за този технологичен избор е по-доброто балансиране на тежестта и възможността по-модерните трактори да имат въртящи ( реверсивни ) кабини и да сменят посоката на движение без да се налага да обръщат. Най-голямото предимство обаче е, че при големите и тежки трактори балансирането на товара на самия трактор и по-малкото утъпкване на почвата се постигат по-добре с поставянето на големи и еднакви гуми, често сдвоени.

 

трактор Claas Xerion с еднакви по размер предни и задни гуми :

трактор с еднакви гуми

 

При производството  на колесни трактори се срещат и по-нови модели, които имат функцията "рачешко ходене" на своето задвижване и колела, при която и предните и задните колела могат да завиват синхронизирано или независимо навътре и навън с цел по-малък радиус на завоя и по-голяма маневреност в тесни пространства :

 

електрически - дизелов трактор