Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Какво е колесен трактор? - Трактор.БГ

Какво е колесен трактор? - Трактор.БГ

снимки : Трактор.БГ

 

Какво е колесен трактор?  ( Основи на земеделската техника и тракторите )

 

От всички видове трактори, най-разпространени са колесните трактори. За разлика от трактори с верижно или гумено-верижно задвижване, колесните трактори се задвижват с гуми. Обикновено задните гуми са доста по-големи от предните гуми на трактора.

 

колесен трактор

 

Както се вижда на снимката горе, това е най-разпространение вид колесен тип трактори - с големи задни и по-малки предни гуми. Размерът на гумите при тракторите е правопропорционален на размера на самите трактори, т.е. колкото е по-голям трактор, толкова са по-големи и гумите.

 

Обикновено повечето съвременни трактори са със задвижване 4х4, което лесно се разпознава от "къдравите" грайферни предни гуми, като трактора на снимката горе. Има обаче и трактори без предно задвижване , т.е. - 4х2 и техните предни гуми са гладки, като на снимката долу:

 

японски трактор със задвижване 4х2

 

През последните години, някои водещо производители на трактори, започнаха серийно производство на трактори с еднакви по размер предни и задни гуми. Основната причина за този технологичен избор е по-доброто балансиране на тежестта и възможността по-модерните трактори да имат въртящи ( реверсивни ) кабини и да сменят посоката на движение без да се налага да обръщат. Най-голямото предимство обаче е, че при големите и тежки трактори балансирането на товара на самия трактор и по-малкото утъпкване на почвата се постигат по-добре с поставянето на големи и еднакви гуми, често сдвоени.

 

трактор Claas Xerion с еднакви по размер предни и задни гуми :

трактор с еднакви гуми

 

При производството  на колесни трактори се срещат и по-нови модели, които имат функцията "рачешко ходене" на своето задвижване и колела, при която и предните и задните колела могат да завиват синхронизирано или независимо навътре и навън с цел по-малък радиус на завоя и по-голяма маневреност в тесни пространства :

 

електрически - дизелов трактор

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug