Китайски производител на трактори иска да инвестира в Карловския тракторен завод

Китайски производител на трактори иска да инвестира в Карловския тракторен завод

 

Китайска компания, производител на трактори заяви интерес към Карловския тракторен завод в село Ведраре. Това съобщиха ексклузивно за Трактор.БГ източници, участвали в работна среща по време на българската делегация, която посети Китай с начело на Премиера Пламен Орешарски и с участието на земеделския министър Димитър Греков.

 

Заводът производител на трактори в малкия, среден и висок мощностен диапазон - Chery Heavy Industry Co., Ltd има сериозни инвестиционни намерения за сглобяване на трактори в България, като това може да се случи в огромните производствени площи и цехове на Карловския тракторен завод, където се произвеждаха тракторите Болгар.

 

" Ако се влезе в сътрудничество с Карловските тракторни заводи, тези машини могат да се произвеждат у нас за местния и европейския пазар. Такова е и желанието на фирмата производител Chery. Засега има само меморандум за съгласие за сътрудничество. Те са идвали няколко пъти, оглеждали са нашите заводи, възможностите, линиите и сега вече предлагат съответно да се пристъпи към договореност за сключване на такъв договор за сътрудничество.", заяви аграрния министър Димитър Греков.

 

До края на месеца се очаква китайска делегация да направи поредно посещение на Карловския тракторен завод в село Ведраре.

 

"Като министерство не бихме искали да се месим в междуфирмените отношения. Но това е въпрос от взаимна изгода и за двете страни. За нас ще има голямо значение, да се ангажират тези линии, ще има значение и за хората, които сглобяват и поддържат тези трактори, особено, ако имаме добрата гаранция за качеството, това би допринесло не само за земеделието, но и за заетостта на хората в този регион.", заяви още проф.Димитър Греков и допълни че при всички случаи предимството ще е по-ниската цена на тракторите, защото ще се произвеждат тук, но не трябва да гледаме само цената, а да се има предвид и социалният аспект, защото с проблемите във Вазовските заводи в този регион голяма част от населението е без работа. Така че ще се осигури работа на много хора с опит, заяви в заключение аграрния министър.

 

Освен трактори, китайската компания е производител на комбайни, както и специализирано оборудване и системи за напояване и пречистане на води.