Китайският модел за отглеждане на зеленчуци и плодове в пустинята

Повече от 20 растения са успешно отгледани посредством процеса на космическа обработка.

Китайският модел за отглеждане на зеленчуци и плодове в пустинята

Съвременната наука предлага възможност за отглеждане на растения на най-невероятни места. В северен Китай са създадени оранжерии с демонстрационна цел в местността Engebei, където се отглеждат пъпеши и дини, ягоди и краставици сред пустинята Кузупчи. Техният аромат и вкус по нищо не отстъпва на останалите плодове и зеленчуци, израснали на плодородни и богати с хранителни вещества почви. Различават се единствено по това, че размерите им са значително по-малки от обикновените култури.

 

В България все още няма хранителни продукти, отглеждани на тази технология, но ако търсите качествени плодове и зеленчуци по това време на годината на намалени цени, можете да прегледате новата брошура на Т-Маркет.

 

Учените положиха сериозни усилия, за да стане възможно индустрията да навлезе в пустинните местности. Оскъдните водни наличности и почва, изобилната светлина и съвременните технологии са факторите, благодарение на които Китай преживя така наречената “Шеста индустриална революция” през миналия век. Скокът в развитието на селскостопанския сектор стана възможен благодарение а най-високите постижения на биотехнологиите и микробиологията. 

 

Какво представлява екологичната демонстрационна зона Engebei?

Системата, чрез която тази иновативна програма работи, се нарича Engebei. Тя се разпростира в множество парници на площ от десетки хектари в пустинята. Engebei е пусната в употреба през 2009 г., като целта ѝ е да се отглеждат, проучват и разработват нови сортове оранжерийни селскостопански култури за пазара. Специалистите, заети с тази трудна задача, трябва да открият и набавят най-приспособимите сортове растения, нови иновативни технологии и енергийни ресурси. С тяхна помощ на пазара се появиха органични зеленчуци и плодове от пустинята. Местните жителите бяха щедро облагодетелствани, а местната икономика получи силен импулс.

 

Липсата на вода се компенсира посредством разработената от Китайската академия на науките система за капково напояване. С нейна помощ разходът на вода е с 60% по-нисък от нормалното поливане. Високите температурни колебания през денонощието дават повод за построяването на слънчеви и полусутеренни оранжерии. Така при последните би могло да се възползват от топлоизолацията на земята, а чрез слънчевите колектори се компенсира липсата на топлина през нощта. Това са основните принципи на “пустинната индустрия” на Engebei - получаване на плодове с по-малко количество вода, с повече слънчева светлина и иновативни микробиологични технологии.

 

Космически мутации за новите пустинни сортове

Сортовите семена, които Engebei използват, минават през специална обработка. Съвременната наука позволи след 2015 г. някои сортове да бъдат изпращани за обработка в Космоса. Отглеждането на космически мутации е сравнително скорошно нововъведение и се налага поради нуждата от адаптивни към суровата среда сортове. В открития Космос сортовете са изложени на високоенергийно йонизиращо лъчение, съхраняват се в уникална стерилна вакуумна среда. В резултат се постигат устойчиви на суша, болести, стрес, солени и алкални почви сортове. Именно поради това неприветливите за растителния свят пустинни местности могат да дадат живот на растенията там. Подобни научни опити, завършили с успех, имат само три държави по света - САЩ, Русия и Китай.

 

Повече от 20 растения са успешно отгледани посредством процеса на космическа обработка. Сред тях са малка краставица, царевица, малки пъпеши и мини бели кратуни. Космическите мутации се различават от генетичната модификация, която се прави на земята. Друга съществена разлика е, че тук не се добавят изкуствено нови гени, а при космическия принцип генетичната модификация включва вторично секвениране на ДНК-то на растението.

 

В отглеждането на растения в пустинята тези хора са пионери и няма откъде да черпят знания. Те постоянно откриват нещо, учат се от грешките си и натрупват нови знания за работа с новите сортове. Успехът на тази индустрия може да промени коренно увеличаващите се пустинни площи не само в Китай, но и по цялата земя.