Кралят на силажирането взе участие в Стекспо 2017

Кралят на силажирането взе участие в Стекспо 2017
Оптиком отново се включи в инициатива, подкрепяща животновъдството. В рамките на два дни – от 12-ти до 13-ти септември, първият по рода си форум за месодайно говедовъдство у нас, Стекспо 2017 събра теория и практика в едно. Организатор на събитието е Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ). 
 
 
Форумът бе разделен на две части. Първият ден бе посветен на семинарна част, която се проведе в Сливен. Димитър Петров, машинен инженер и директор търговия с машини в Оптиком презентира възможностите за оптимизиране на разходите в животновъдните стопанства чрез подходящия избор на високотехнологични машини. 
 
 
Силажирането е един от най-сериозните и тежки процеси в селското стопанство и правилното му организиране протичане без загуби до голяма степен определя ефективността на всяка ферма. Прибирането на продукцията и нейното транспортиране са първите стъпки при подготовката на качествена силажна маса. Тук с пълни сили влиза принципът, че колкото по-бързо бива транспортирана продукцията, толкова по-качествено ще бъде нейното съхранение. 
 
„При процеса силажиране, тракторите от серията JCB Fastrac, се вписват отлично. Тяхната високопродуктивност гарантира навременно и бързо прибиране на продукцията от полето“, обясни Атанас Иванов, ръководител продажби в Оптиком за Югоизточна България пред Фермер.БГ.
 
 
По думите на инж. Петров силажната яма трябва да се пълни без прекъсване не по-малко от 10-12 часа. Това несъмнено е една от най-трудните стъпки при изпълнението на процеса. И тук специалистите от Оптиком имат решение. Не случайно колесният челен товарач JCB от серията S е познат като „Кралят на силажа“. Машината е специално разработена за обработка на силаж и със своето ненадминато съотношение мощност/тегло, тя е ненадминат помощник на производителите. При модела JCB 419S  съотношението е 17,5 к.с./тон, което осигурява перфектно сцепление, отлични бутални сили и стабилност при изкачване на силажни купчини.
 
Вторият ден от Стекспо премина на открито в село Стефан Караджово. Домакин на експозиционната част традиционно бе фермата на Николай Димов. Теорията върви неразделно с практиката, затова на терен участниците във второто издание на форума имаха възможност да се запознаят отблизо с решенията, които предлага Оптиком.
 
„Една от машините, които сме изложили тук е компактният челен товарач JCB 525-60 Agri Plus. Той е изцяло хидростатичен. Благодарение на по-ниската си височина се вписва идеално в овцеферми и по-малки ферми, където входните врати са около 2 метра. Машината е много маневрена и мощна. Повдига 2,5 тона на 6 метра височина. В края на стрелата също има хидравлика, което значи, че може да се използва за прикачен инвентар, който се задвижва с хидромотор“, допълни специалистът.
 
 
Налице са и професионални решения за по-големите ферми. JCB 541-70 Agri Pro например перфектно се вписва в стопанства със смесени дейности и операции.
 
„Машината е много подходяща за по-големи стопанства. Трансмисията DUALTECH VT комбинира перфектно хидростатичния модул, работещ при скорост от 0 до 19 км/ч и директния три-степенен Powershift модул при 19 до 40 км/ч. Това дава една бързина и оптималност при работа с товарача“, коментира още Иванов.
 
 
От Оптиком са на мнение, че месодайното говедовъдство ще продължи да се разраства, а инвестициите на животновъдите в нови JCB машини са улеснени от съвместната програма за безлихвен лизинг на JCB Финанси съвместно с Оптиком и Уникредит Лизинг.
 
Гостите на събитието си тръгнаха и с награди от томболата – ваучери за отстъпки на масла и филтри от търговската мрежа на Оптиком и подаръчни комплекти JCB.
 
„Това е една организация с бъдеще. Стекспо е мястото, където може да покажем и предложим нашите добри машини, с изключителни качества. По този начин и самите фермери биха улеснили своята работа, а с това и добрите резултати няма да закъснеят. С нашите машини се вписваме перфектно в животновъдните ферми“, заключи Атанас Иванов.
 
Повече подробности на www.opticom-bg.com 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!

Добави коментар