Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

КТИ отрече да има поскъпване на таксите за земеделска техника

КТИ отрече да има поскъпване на таксите за земеделска техника

инспектор на КТИ чете списанието Трактор.БГ

 

След обнародваните в Държавен вестник промени на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника (Обн., ДВ., бр.28 от 2011г.) Контролно техническата инспекция (КТИ) става правоприемник на дейностите извършвани от центровете за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части в Русе и Пловдив.

 

На това основание КТИ извършва изпитване и проверка на употребяваната земеделска и горска техника. Таксите вече ще се събират от КТИ към МЗХ по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

 

Вносители на земеделска техника алармираха, че са получили информация от КТИ, че се очаква поскъпване на сертификатите за изпитване на трактори и комбайни, но това в крайна сметка ще се отрази в цената на крайния клиент.

 

На въпрос на Трактор.БГ към ръководствотъо на КТИ в София, бе отговорено, че на практика повишаване на цените няма, а всъщност ще има повишена събираемост според наредбата за таксите, които са за издаване на удостоверенията.

 

Според КТИ, до момента центровете за изпитване на земеделска и горска техника в Русе и Пловдив не са събирали адекватно законовите такси и поради тази причина, след като контрола по издаването на сертификатите преминава централизирано към КТИ и МЗХ, ще започне спазването на наредбата и събирането на таксите.

 

изпълнителния директор на КТИ - инж. Георги Алексиев изрази пред Трактор.БГ позицията на контролната служба в няколко обобщени точки :


1.Тарифа за таксите, събирани от Контролно-техническа инспекция към министерството на земеделието и храните по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника (Обн. Бр.13 от 16 Февруари 1999 г., посл. Изм. ДВ. бр. 48 от 26 юни 2009 г.).
Тарифата е издадена на основание чл.17,ал.1 от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

2. Тарифа за таксите за изпитване на земеделска и горска техника и резервни части, които се събират от акредитираните лаборатории към министерството на земеделието и горите (Обн. ДВ., бр.13 от 16 Февруари 1999г., изм. ДВ., бр.64 от 2 Юли 2002г.)
По тази Тарифа се събират дължимите такси за изпитване и проверка на употребяваната земеделска и горска техника за съответствие с приложимите изисквания за безопасност, съгласно чл.9, ал.2 от Наредба № 24 от 28 Февруари 2006г. за реда за пускане на пазара на употребявана земеделска и горска техника и резервни части, осигуряващи нейната безопасност.


3. Съгласно §6 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника (Обн., ДВ., бр.28 от 2011г.) КТИ е правоприемник на дейностите извършвани от центровете за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части в Русе и Пловдив. На това основание КТИ извършва изпитване и проверка на употребяваната земеделска и горска техника при спазване на съответната Тарифа.

4. При първоначална регистрация на техника с валидна регистрация или пусната в употреба в държава извън ЕС и ЕИП се изисква собственика или упълномощено от него лице да представи валидни към датата на първоначалната регистрация или пускане в употреба ЕО сертификат за съответствие с одобрения тип за колесни трактори категории Т1, Т2 и Т3, когато има такива или документите по чл.9д, ал.3 от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника за останалата техника.  Когато не са представени тези документи се изисква удостоверение за съответствие издадено по реда на Наредба № 24 от 28 Февруари 2006г. за реда за пускане на пазара на употребявана земеделска и горска техника и резервни части, осигуряващи нейната безопасност.

 

© 2011 tractor.bg

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug