Landini грабна две награди на изложението EIMA 2010

Landini грабна две награди на изложението EIMA 2010

„Кралят на лозята” - тракторът от серията Rex на Landini бе коронясан отново в Болоня на изложението за агротехника като победител в надпреварата „Трактор на годината 2011”  и отнесе престижната титла „Best of specialized” за най-добро от специализираната земеделска техника.

 

Тракторът е изцяло проектиран, конструиран и произведен в Италия, в завода на Argo Tractors, намиращ се в провинция Реджо Емилия. Европейско жури от журналисти от специализираната преса оцени машината като най-добра сред машините, отговарящи на нуждите на специализираните земеделски сектори на лозарството и овощарство. В оценката са включени параметрите на двигателя, трансмисията, електронното оборудване, хидравличната система, комфорта, предоставян в кабината, иновационните технически характеристики, дизайна, съотношението мощност – цена и разбира се доплънителното оборудване към трактора, което Landini предлага.


Rex 110 F е най-мощният от серията трактори Rex, наскоро обновена. Подобренията и модернизирането на машините се забелязва най-вече в дизайна, но също и промени се наблюдават в технически аспект. Тракторът е с подобрения в хидравличната система, оптимизирана е работата на силоотводния вал (преден и заден ВОМ са на разположение), а също така е стеснен радиуса на завиване.

 

Кабината е по-комфортна и решаващо значение за това има новото позициониране на контролните функции, както и осигуреният простор. Очаква се към серията Rex да има голям интерес, тъй като специализираните трактори за лозарство и овощарство са изключително маневрени и компактни за работа между редовете, дори и при малки междуредия и овощни градини.

 

Другото признание от EIMA 2010 за тракторите Landini e наградата за техническа иновация на системата за безопасност S.A.F.E. (Safety Assistance Full Effective), представена за пръв път на изложението и внедрена именно при специализираните трактори Rex, които често работят в лозови и овощни насаждения, разположени на хълмисти и каменисти терени, при които рискът за безопасността на оператора и самия трактор често е голям.



Целта на S.A.F.E. системата на Landini е чрез специален контролер да съдейства на оператора, като му осигурява възможност за непрекъснато наблюдение на динамичните изменения по отношение центъра на тежестта на машината, така че да се предотврати евентуално преобръщане при опасните условия на стръмно наклонените терени. Устройството за безопасност чрез CAN BUS мрежата получава информация за условията на работа на комбинацията трактор – прикачен инвентар в реално време и съответно информира оператора за нивото на риска, при което той работи. Информацията за почвените условия постоянно се сравнява с настройките на трактора и с операторските действия по време на управлението на машината. Системата оценява някои от работните параметри на машината, в това число скоростта, посоката и траекторията на управление, широчината на браздата, прикачения инвентар и дали има монтирани допълнителни тежести.

 

След като настройките са избрани и работата започне, операторът е непрекъснато информиран за текущото ниво на риска посредством иконите на дисплея, които показват причините за риска и действията, които следва да се предприемат, за да се намали или премахне. Нивата на риска са изложени нагледно посредством концентрични кръгове в различни цветове: зеления цвят означава, че не съществува риск, жълтият е индикация за непосредствена опасност, а червеният предупреждава за висок риск. При високо-рискова ситуация системата активира и звуков сигнал за предупреждение.

 

Освен, че позволява да се предотвратят основните причини за произшествия, S.A.F.E. системата на Landini е проектирана за работа с новото поколение трактори, съвместими с Isobus, като целта е да се постигне цялостна превенция по безопасност. Бъдещото развитие предвижда системата директно да се намесва в някои функции на тракторите. Това би означавало, че системата ще е в състояние да отмени действия, предприети от оператора след като прецени ситуацията като опасна.

 

За повече информация: Оптиком ООД, гр. Стара Загора

тел. 042/60 01 56

[email protected]

www.opticom-bg.com

 

© Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължтелно!