Летящият Air Tractor AT-802 е готов и за пожари, и за войни

За първи път той се издига във въздуха през октомври 1990 г. Производство е на Air Tractor Inc.

Летящият Air Tractor AT-802 е готов и за пожари, и за войни

Преди няколко месеца в Чехия от Швеция са доставени два самолета Air Tractor AT-802, за да помагат на пожарникарите при ликвидирането на мащабен пожар в националния парк České Švýcarsko. Специфичното на летящата машина е, че основното й предназначение е земеделско. Тя обаче може да бъде модифицирана - да помага за потушаването на пожари или пък да участва във военни мисии, пише Agroportal24h.

 

ФЕРМЕР ЖЪНЕ ПШЕНИЦА С ХЕДЕР ЗА ЦАРЕВИЦА И ОБЯСНЯВА ЗАЩО

 

За първи път Air Tractor AT-802 се издига във въздуха през октомври 1990 г. Производство е на Air Tractor Inc.

 

Air Tractor AT-802 има химически резервоар, разположен между стената на двигателя и пилотската кабина. В САЩ той се нарича тип III SEAT или въздушен танкер с един двигател.

 

В стандартната си конфигурация Air Tractor AT-802 използва конвенционален колесник. Въпреки това редица самолети са преустроени за гасене на пожари от въздуха (версия Fire Boss) - следователно самолетът използва амфибийни поплавъци Wipaire 10000, така че да може да каца на суша или вода.

 

 

Fire Boss може да събира вода от езеро или река. В допълнение към резервоарите с обем от 3000 литра, резервоарите за пяна (обем от 130 литра) могат да бъдат опционални в поплавъците.

 

В отговор на програмата LAAR на ВВС на САЩ и нарастващите изисквания за леки самолети за борба с бунтовниците, Air Tractor доработи летателния апарат. През 2008 г. той бе снабден с бронирани двигател и пилотска кабина.

Добави коментар