Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Липсват подготвени кадри в земеделския сектор

Липсват подготвени кадри в земеделския сектор

www.tractor.bg

Основните трудности, които земеделските стопани срещат са обикновено свързани с природата, но тази година очакват добра зърнена реколта. Същевременно обаче се появява нов голям проблем- липсата на подготвени кадри за работа със съвременна техника, коментира Маринка Иванова – най-големият арендатор в Североизточна България, която стои зад фирмите Еко тур Инвест и Аспарухово Лейк Инвестмънт Къмпани.

Според нея повечето арендатори в България работят без така необходимия мрежови график. Той представлява висша форма на логистика в земеделието, планирайки какъв обем от човешки и технически ресурс ще е необходим през следващия сезон и година.

Другият огромен проблем пред отглеждащите зърнени култури в страната е липсата на преработвателни предприятия у нас, както и пазар в България. По този начин нашите земеделци не могат да затворят цикъла на производството си. По-амбициозните търсят чужди инвеститори с интерес към вложения в незапълнените у нас пазарни ниши.

Ако повече банкови институции застанат зад земеделските производители, българското производство ще се възобнови отново, смятат земеделците.

В момента в община Дългопол, Варненска област Еко тур Инвест и Аспарухово Лейк Инвестмънт Къмпани обработват 70 хиляди декара земеделски земи. От тях 18 хиляди дка са били пустеещи. В община Дългопол обработваемите земи са 117 хиляди дка. Една част от нивите във варненския регион са засети със селектиран сорт рапица. Тази чиста култура е с много висок добив и качество, една от най-добрите в страната. В останалата част от обработваемите площи са отглеждат масови посеви – царевица, овес, пшеница и слънчоглед.

До 3-4 години арендаторите в община Дългопол смятат да възстановят инфраструктурата в региона, като възобновят капкоподването. След това планират да възстановят и оранжерийното производство с разсад и отглеждане на зеленчуци. За да затворят цикъла на производство обаче ще са необходими и хладилници за дълбоко замразяване на стоката, преди да стигне до крайния потребител. Първата стъпка към изпълнението на този план е предстоящото съвсем скоро учредяване на водно сдружение, което е законовата форма да се използва активно водния ресурс в региона.

Коментари
таратутлек
на 30.09.2010 14:32:10
Ако това е вярно, прокуратурата трябва незабавно да се самосезира
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug