Мароко иска да внася наши машини

Мароко иска да внася наши машини

Марокански бизнесмени потвърдиха желанието си да внасят селскостопанска техника, произведена в България. Основният интерес е към трактори и помпи.


Областният управител на Плевен Цветко Цветков съобщи за www.tractor.bg , че е в контакт с Камарата за индустрия, търговия и услуги в гр. Агадир (Мароко), откъдето сериозен интерес за членовете на камарата в Агадир представляват връзките в областта на земеделието и вноса от България на селскостопанска техника. Очаква се мароканските бизмесмени да посетят международният селскостопански панаир АГРА 2007.

Преди 1990 г. България е изнасяла за Мароко разнообразна селскостопанска техника, предимно чрез външнотърговското дружество Агромашинаимпекс. Над 70% от реализирания в миналото износ е бил на специално разработените за агро-метеорологичните условия в Мароко - трактори Болгар с мощност 25, 40 и 80 к.с. От завода в село Ведраре коментираха, че освен спомените за големия износ, пазят и документацията и опита за производството на трактори за Мароко, но без намеса на правителствено ниво, не вярват, че тази търговия може да се възроди.
Желанието на мароканските търговци е да внасят освен трактори, също помпи и почвообработваща българска техника.

Към момента основният внос на селскостопанска техника в Мароко е от Бразилия, като за периода Април 2005-Април 2006-а година е реализиран внос за 2,77 млн. $.
Машините, които се внасят от Бразилия са местно изнесено производство на John Deere. Следващият голям пазар за селскостопанска техника в Африка е Тунизия, която само за първите 6 месеца на 2006-а година е реализирала внос на нови трактори в размер на 2,2 млн. $.