Машините, за които мечтаеха фермерите преди три десетилетия

Филм, заснет от чехите, ни връща в 1993 г., за да видим какво са предлагали тогава комбайните

Машините, за които мечтаеха фермерите преди три десетилетия

През 1993 г. Министерство на земеделието на Чешката република създава кратък филм, посветен на новите технологии в областта на прибирането на зърнената реколта. Видеото ни връща назад почти три десетилетия, разкривайки ни какви са били възможностите на тогавашната техника най-ново поколение, пише Agroportal24h.cz.

 

Продължават техническите прегледи на земеделска техника

 

В подбора на модели виждаме едни от най-известните световни производители тогава - Case International, MDW, Claas, John Deere, Sampo и Massey Ferguson.

 

Още в началото на видеото научаваме, че зърнените култури са от национално стратегическо значение.

 

Следователно е необходимо да се стабилизират добивите им и да се намалят загубите от реколтата. Освен въвеждането на нови сортове, от съществено значение е и използването на модерни прогресивни самоходни комбайни и да се осъществява оптимално почистването и сушенето на реколтата.

 

Видеото показва още разликите в дизайна на тогавашните нови комбайни, произведени в Европа и Америка.

 

В самото начало виждаме американския комбайн Case International Axial-Flow 1680, който е оборудван с двигател с мощност 260 к.с. Следва моделът Massey Ferguson M21 с адаптер за прибиране на реколтата с работна ширина 3 м или 3,20 м и мощност на двигателя от 107 к.с. (производител на двигателя е финландският Valmet).

 

 

Представен е и по-мощният Massey Ferguson MS38 с патентованата система PowerFlow.

 

Следват финландският модел Sampo 2025 и Fiatagri L624MCS.

 

Във видеото показват още немския Claas Dominator 218 Mega и модела Deutz-Fahr 4060 - един от седемте, произвеждани по онова време. Последният се характеризира с минимална ежедневна поддръжка, твърдят авторите на клипа.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какъв комбайн да изберете през 2020 г.?

Касов апарат на комбайна - какво мислите за тази идея?

Електрическите трактори навлизат в живота ни

Добави коментар