Мегатрон: Информацията е ключът към успеха

Компанията залага на прецизното земеделие и решенията за оптимизиране на процесите

Мегатрон: Информацията е ключът към успеха

Усилията на Мегатрон да бъде компания, полезна на земеделците, винаги са били водеща концепция. Прецизното земеделие е една от посоките, в които от фирмата заемат твърда позиция на новатори и категорично заявяват, че това е ключът, който ще даде възможност на фермерите да бъдат по-успешни. 

 

По време на изложението БАТА АГРО разговаряме с директора на отдел “Прецизно земеделие” Ерез Битон. 
"Всички знаят, че Мегатрон предлага навигационни системи, трактори, дисплеи, прецизни машини и прикачни инвентари и т.н. Освен това в последните три години ние започнахме да предлагаме услуги, свързани с прецизно земеделие, включително почвен анализ с висока резолюция, обследване с дрон и много други услуги свързани с влагането на променливи норми за по-голяма прецизност в земеделието.

 

През последните три години работим активно с фермерите в тази насока и вече имаме отлични резултати. 25% средно се намалява използването на торове, а добивът се повишава с около 13% при фермерите, които торят с променливи норми.

 

През последната година всички фермери забелязаха, че цената на консумативите за земеделието доста нарасна. Цената на торовете, например, се увеличи почти три пъти. Също така рентите се увеличиха. Всичко това отива директно в разходите, които фермерът има да прави. 

 

 

Ние взехме много ясно и категорично решение да не повишаваме цените на услугите за взимане на проби от почвата, за дрон и сателит. Цената е същата, каквато беше през последните две години. 

 

Сега е перфектният момент фермерите да започнат да торят с променливи норми . Напълно финансово основано е. 

 

Съветвам стопаните, които се интересуват от това и искат да спестят средства за торове, като използват правилните количества, без да пилеят пари, да се свържат с наш представител или да позвънят на *5566 .  

 

Нашите експерти ще направят анализ на състоянието на техниката и технологиите, които използвате. Ако имате нужда от някакви нови, ще ви посъветваме как да ги внедрите в стопанството и работата си. Можем да направим анализ чрез сателит, за да видим какво е положението на полето, като след това ще ви дадем необходимите съвети, така че да започнете да работите веднага с променливи норми на торене”, каза той. 

 

За да бъдат успешни и прецизни фермерите в оптимизирането на работата си, от Мегатрон предлагат и нови възможности за това. 

 

 

Това е новият дрон, който предлагаме. С него извършваме същата услуга, която предлагахме с предишния дрон от Taranis - можем да преброим растенията на полето, можем да локализираме плевелите и да отчетем какви са те и да направим предписание за влагане на хербициди с променливи норми . Можем да идентифицираме неприятели и вредители, болести и степента на необходимост от подхранване. 

 

Важното за този супер полезен инструмент е, че за разлика от стария дрон, този е много лесен за работа. Така че всеки фермер с базово обучение може да го използва. Сега предлагаме на фермерите възможността да купят дрона и да го пилотират сами, което намалява цената. Това е нова услуга от Мегатрон, която стартирахме в началото на тази година”, посочи Ерез Битон. 

 

За пазара на техника в момента разговаряме с Георги Панчев, търговски директор “Земеделска и градинска техника” в Мегатрон. По думите му сегашната ситуация се генерира вече повече от година. 

 

 

“Предвиждането на машините, които земеделците искат да си купят, трябва да бъде със срок минимум 12 месеца. В зависимост от машините понякога се налага и повече. Това е откъм доставки и наличности. Откъм цени е изключително динамично. Ние в рамките на 2022 година в момента претърпяваме трето или четвърто увеличение на цените. Като имахме увеличение от 3-4%, имаше и от по 10-12”, каза той. 

 

По думите на Панчев, пазарът в момента е доста активен и Мегатрон вече има над 50 машини, които са договорирани за 2023-а година. 

 

 

“Ние стока за продаване за 2022-а година нямаме. Работим за 2023-а в момента. 
Това са основните тенденции. За мое щастие, клиентите сравнително бързо се ориентираха в тази ситуация и по-леко вече тече целия търговски процес, защото хората са наясно, че киселото мляко на рафта свърши. Не може да дойдеш и да си купиш този трактор”, каза специалистът. 

 

Естествено в последните месеци има и други фактори, които не бива да се подценяват и които влияят на пазара на техника. Става въпрос, разбира се, за войната в Украйна. 

 

И това води до забавяне на доставките на вече договорирани машини, посочи Панчев. 

 

Георги Панчева: За наше щастие, работейки с едни от най-сериозните компании в бранша, са сравнително незначителни като закъснения. 

 

Основното нещо, на което ние обръщаме внимание вече втора година подред, е оптимизирането на разходите и детайлизирането на това къде отиват парите, подчерта Георги Панчев. 

 

В това влиза намаляването на използваните торове, правилно торене, увеличаване на добива и прецизиране на сеитбени норми. 

 

“Това са ключовете”, каза специалистът. 

 

 

Това е нещото, върху което хората трябва да работят и да мислят. Защото тук става въпрос за информираност. Реално всичките тези технологии дават това нещо, дават информираност”, добави Панчев. 

 

Повече информация за цялото портфолио на официалния представител на John Deere за България -  Мегатрон, може да намерите на http://megatron.bg или на номер *5566