Минимална, планирана и максимална ставка - какво ще получат фермерите?

  • 21
  • 0
  • Новини
Минимална, планирана и максимална ставка - какво ще получат фермерите?

 

От догодина при повечето интервенции в директните плащания са налице три ставки - минимална, планирана и максимална. Какво значи всяка от тях и коя ще получат фермерите - въпросът разясни Аделина Стоянова, директор на дирекция “Директни плащания” по време на годишната среща на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

 

Именно тази тема предизвика много коментари през последните седмици, защото животновъдите не знаеха от тези три ставки какво ще получат.

 

"Планираната ставка е получена по най-простия метод - целият бюджет е разделен на бройките, които ние предполагаме, че ще бъдат заявени за подпомагане. 

 

Всяка година, всеки един от фермерите заявява бройки животни, които има към момента и за които иска подпомагане от ДФЗ. Към края на годината обаче, след като колегите от ДФЗ направят всички проверки, установяват, че не всички от заявените животни са отговорили на изискванията - някои от тях не са били задържани в стопанството, за други не е могло да докажет реализация и т.н. И поради тази причина в нито една от годините до момента броят на заявените за подпомагане животни не е равен на броя на животните, за които ДФЗ изплаща подпомагане. 

 

Именно разликата в тази бройка на по-малкия брой животни, за които действително се прави плащане, дава възможност и имаме увереност за това, че  ще могат да получат максималната ставка - тази, която е записана в Стратегическия план”, обясни Аделина Стоянова.

 

Тя даде пример с новите моменти по схемата, която до момента наричахме “Дребни преживни животни под селекционен контрол”. Тази интервенция от 2023 г. ще носи името “Обвързано с производството подпомагане за овце-майки и кози-майки, включени в развъдни програми”.

 

През 2023-2027 г. общият бюджет по тази схема ще бъде в размер на 83,4 млн. лева. Като само за 2023 г. бюджетът по схемата ще е в размер на 16,5 млн. лева.

 

По схемата продължава да се прилага модулирана ставка, като тя ще бъде за първите 300 животни, а не както до момента за първите 200.

 

За първите 300 животни

 

Минимална - 67,34 лева
Планирана - 84,18 лева
Максимална - 101,02 лева

 

За всички животни над 300 броя 

 

Минимална - 53,86 лева
Планирана - 67,34 лева
Максимална - 80,81 лева

 

По думите на Аделина Стоянова през новия програмен период животновъдите по тази схема ще получават дори повече субсидия, отколкото до момента.

 

Експертът представи разбивка на плащанията за едно средно стопанство от 250 животни. От разчетите излиза, че това стопанство през 2023 г. ще получи с 6 717 лева повече, отколкото е получило през 2021 г.

 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар