Министерството на земеделието изпрати на ЕК редактирания Стратегически план. Чакаме отговор

Министерството на земеделието изпрати на ЕК редактирания Стратегически план. Чакаме отговор

Министерството на земеделието публикува Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, предоставен на Европейската комисия (ЕК) за последна предварителна оценка.

 

РАЗГЛЕДАЙТЕ ПЛАНА 

 

Планът е въведен за финален преглед от службите на Комисията с всички промени, след отразяване на получените 405 забележки през месец май тази година, информират от пресофиса на министерството. 

 

Основните изменения включват подобряване на качеството на интервенционната логика, допълняемостта и демаркацията с другите фондове и програми, взаимовръзките на отделните части на Плана и качеството и последователността на отделните интервенции за подкрепа. 

 

Предстои вътрешно съгласуване на документа между отговорните звена в ЕК и неговото окончателно одобрение. 

 

Одобрението се основава изключително на актове, които са правно обвързващи за държавите членки, уточняват от министерството. 

 

Междувременно Комисията обяви, че стратегическите планове на Хърватия, Словения и Швеция са одобрени. 

 

Новата селскостопанска политика на ЕС влиза в сила от 1 януари, 2023-а година. 

 

Амбицията на страните членки е тя да  оформи прехода към устойчив и модерен европейски селскостопански сектор. Съгласно реформираната политика, финансирането ще бъде по-справедливо разпределено между стопанствата, като ще се наблегне на малките и средни семейни ферми, както и на младите фермери. 

 

Освен това фермерите ще бъдат стимулирани финансово, така че да въвеждат иновации - от прецизно земеделие до агроекологични производствени методи. 

 

Като подкрепя конкретни действия в тези и други области, новата ОСП може да бъде крайъгълният камък за продоволствената сигурност и земеделските общности в Европейския съюз, смятат от Комисията. 

 

Новата ОСП включва по-ефективен начин на работа, са на мнение от Брюксел. 

 

Държавите членки ще прилагат национални стратегически планове за ОСП, комбинирайки финансиране за подпомагане на доходите, развитие на селските райони и пазарни мерки. 

 

При разработването на своя Стратегически план за ОСП всяка държава-членка избра от широк набор от интервенции на ниво ЕС, като ги приспособи и насочи към своите специфични нужди и местни условия. 

 

Комисията оценява дали всеки план е насочен към десетте ключови цели на ОСП, които засягат споделени екологични, социални и икономически предизвикателства. 

 

Плановете трябва да са в съответствие със законодателството на ЕС и също така да допринасят за целите на ЕС в областта на климата и околната среда, включително относно хуманното отношение към животните, както е посочено в стратегията “От фермата до трапезата” и стратегията за биоразнообразието. 

 

Бюджетът на ОСП за следващия програмен период е 270 млрд. евро. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар