Министър Цветанов обяви в студиото на БТВ, че споразумението с НАЗ ще бъде спазено

Министър Цветанов обяви в студиото на БТВ, че споразумението с НАЗ ще бъде спазено
Тази сутрин в сутрешния блок на БТВ, гост на Бареков беше Министърът на земеделието  - Валери Цветанов. Този път от телевизията бяха помислили добре и за да не бъде, както обичайно на селскостопанските теми -  неподготвен, за подкрепа на Бареков бяха извикали зърнопроизводители и пчелари, които зададоха въпроси на Министъра. За съжаление не стана въпрос за липсата на плащане по подадените проекти по 121 мярка, които вече минаха всякакви срокове. Не стана въпрос и кога подписалите с РА, млади фермери ще получат и те парите си проектите, защото много от тях вече напуснаха работа, което е задължително според договорите им, и стоят и чакат парите си. Не бе даден отговор и на въпроса, как ще се противодейства на използването на сухи млека в млекопроизводството и как млекопроизводителите ще бъдат защитени да получават реални цени за своята продекция. Но ето и протеклия разговор, изводите оставяме на вас, самите фермери.
 
 
Зърнопроизводителите: Какво попречи на Министерството да изплатят субсидиите за 2008 г? Как може правителството да търпи 2 години всички мошеници, които нямат земи, а ги очертават и взимат субсидии за тях. Те ги знаят кои са и нищо не се прави.
 
Министърът: Да направя първо едно уточнение: Изплащанията текат не за една календарна, а за една селскостопанска година – 2008-2009 г. До 5 февруари ще се изплатят още 58 млн. лева.Що се касае до служителите, които са допуснали грешки ще си отидат безпардомно, без емоции. А земеделските производители, които мислят че може да подведат системата, да знаят, че в Европа няма място за Андрешковци.
 
Водещ:  Вярно ли е, че парите които трябва да изплатите, се въртят някъде за лихва?
 
Министърът:  Не, това е абсурд, няма такова нещо. Става въпрос за следното. Трябва да се направи от европейската сметната палата проверка, за тези препокривания на площи. Имаше препоръка да се изчака да дойде становището от там до края на февруари.
 
Зърнопроизводителите: Едва 22 % от нас са получели парите си и продължава изплащане на субсидии на хора, които нямат земя, но са и я учертали. И за какви теренни проверки по ливадите става въпрос през януари и февруари. Не трябваше ли да се направят навреме, когато може да се види това пасище добре ли е поддържани?
Водещ: Колко пари имате да давате на хората още?
 
Министърът: До 70%, според и споразумението трябва да изплатим до края на февруари.
 
Водещ: Колко е това?
 
Министърът: Ако 30 000 зърнопроизводители са получили парите си до 30 декември 2008 г. , още 3000 ще получат – до 5 февруари, и още 30 и няколко хиляди, трябва да получат парите си още в рамките на 40 дена, някъде според споразумението. / фермер бг