Министър Гечев: Тръгваме да променяме Стратегическия план

  • 12
  • 0
  • Новини
Министър Гечев: Тръгваме да променяме Стратегическия план

 

Променята на Стратегическия план на страната за селското стопанство бе тема в последните месеци на изтеклата вече 2022-а година. 
Логично е това да продължи, като, разбера се, следва да бъде направено чрез съответните процедури. 

 

“Вече сме в процедура на правенето на нова методика с технологичните карти”, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев пред депутатите в ресорната комисия в Народното събрание на първото заседание след празниците. 

 

Още в началото на декември той съобщи, че се работи по изготвянето на тези карти и обеща пред депутатите, че драфтовете на част от тях ще са готови в първия месец на 2023-а година. 

 

Заедно с това Министерството на земеделието е в готовност да се определи Мониторингов комитет и на Управителен орган на Стратегическия план, каза Гечев. 

 

“С това ще се даде възможност да се пристъпи в процедура за неговата промяна”, обясни министърът. 
Той добави, че във аграрното ведомство се работи по предложенията на Комисията по земеделие, които депутатите гласуваха на последното си заседание за миналата година, а също така и по редица други предложения, простъпили от браншови организации. 

 

“Не ангажираме с точни цифри, защото трябва да бъдат сметнати, така че да съответстват на регламентите”, обясни министърът.

 

Гечев припомни, че в министерството са съгласни, че има редица “аномалии” в сумите и те трябва да бъдат актуализирани. 

 

Браншът се надява, че по този начин бюджетите в Първи стълб ще бъдат по-справедливо - според тях, разпределение между секторите в селското стопанство. 
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар