Министърът: Няма да допуснем фермерите да не си получат парите

Има риск от това, но ние няма да го допуснем, обяви Явор Гечев

  • 26.09.2022 14:14
  • 46
  • 0
  • Новини
Министърът: Няма да допуснем фермерите да не си получат парите

Забавяния по плащанията няма да има. В министерството се опитват да наваксат направените пропуски, за да не се допуска въобще възможност за проблеми със плащанията към земеделците. Това стана ясно от думите на служебния министър на земеделието Явор Гечев пред БНТ. 

 

Той говори за проблемите с административния капацитет в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), които водят след себе си и до други проблеми. 

 

“В предишния служебен кабинет (тогава Гечев бе зам.-министър - бел. ред.) отвоявахме допълнителни 160 служители за ДФЗ, защото трябва да има цял един нов отдел, който да се занимава със сателитните изображения”, обясни министърът. Той припомни, че сателитното заснемане на земеделските земи изцябло ще замести проверките на място.

 

Животновъди от Смолянско: Дистанционният контрол не е приложим при нас

 

“Контролът има ново измерение - цялата държава се снима със сателити, за да няма измами. това са може би най-сложните процедури в държавата. Тези хора не можеш да ги назначиш на 31 декември и на 1 януари да станат експерти. За съжаление тези места са провалени. Започваме наново процедура за кадровия дефицит в ДФЗ”, каза Гечев. 

 

По думите му се прави преструктуриране на всички възможни нива, за да се оптимизира работата. Включително се правели вътрешни командирования на служители от един в друг отдел и се мотивират да работят събота и неделя, за да се навакса. 

 

“Аз вярвам в служителите на ДФЗ. Казвам го, защото познавам огромна част от тях. С тяхна помощ и с експертността на новото ръковоство, и на министерството на земеделието трябва земеделските производители да бъдат спокойни”, обяви министърът. 

 

Според него едно от твърденията на Николай Кавърджиклиев, което той направи преди дни, е вярно. 

 

“ДФЗ винаги е имал проблеми в това, че с министерството не са били едно. Не им прави чест, че предишните екипи размениха шпаги пред мен, клепейки собствените си колеги министерството - фонда, фондът - министерството. 


Гарантирам, че ще има симбиоза между двете институции, защото в крайна сметка това е важното”, обеща Явор Гечев и допълни:  

 

“Не можем да оставим несвършената работа да повлияе на неполучаването на средствата на земеделските производители след Нова година. Защото такъв риск има. Но ние няма да го допуснем. 


Изоставанията са колосални, системите не са готови. Но няма значение, ние ще се справим”.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

Добави коментар