Мобилна система за капково напояване представи пред фермери Аквамат 2000 (ВИДЕО)

Мобилна система за капково напояване представи пред фермери Аквамат 2000 (ВИДЕО)
Аквамат 2000 ООД организира открит ден на полето, на който представи технология за отглеждане на царевица чрез мобилна система за капково напояване. Домакини на събитието бяха Борис Иванов от село Нова Черна и Тодор Стойчев от село Сокол, общ. Тутракан, които представиха пред колегите си полетата с изградено наземно капково напояване.

 

Фермерите получиха опит от първа ръка относно избраните сортове царевица, приложените торове и препарати , както и разяснение относно времето за полагане и прибиране на поливните маркучи и начина на тяхното използване.


 

Какви резултати е получил от използването на наземното поливно капково напояване споделя фермерът Борис Иванов: Видимо културата се разви прекрасно, като бяха осигурени всички хранителни вещества, вода и микроелементи, всичко което е необходимо за отглеждането й, се надяваме на добър добив. Без поливане резултатите са такива , че в момента ние се надяваме при неполивната царевица да получим 800/850-900 кг от декар, което тук на това поле веднага значи двоен добив, най-малко 1700-1800 кг. от дка.
 


Фермерът подчерта, че само двама работници обслужват полето с царевица в размер на 2000 дка. Те се занимават с цялата поливна работа след сеитбата – полагат и местят маркучите, внасят торовете и микроелементите.

 

Групата фермери посети и второ поле в землището на село Сокол. Инж. Кирязов от фирма Аквамат 2000 ООД представи изградената поливна система:

 

Намираме се на полето в Сокол, където фермерите наблюдаваха мобилна система за капково напояване на 500 дка. Системата позволява поливане едновременно на 100 дка с дължина на редовете от 700-800 м. всеки ред. Системата е проектирана и изградена така, че да може да подаваме 8 л./кв.м във върховия период на потребление. Тук отново имаме сондаж и филтърна система, торосмесителен възел за торовнасяне на торовете. Разликата е в лейфлатите, които като проводяща мрежа минават надземно и съответно подават вода , чрез капковите маркучи към царевицата.

 

Собственикът Тодор Стойчев от своя страна разказа за пътя по цялото изграждане на съоръжението. Цялата инвестиция по думите му е излязла 250 000 лв., включващо прокарване на ток, разрешителни, сондаж , изграждане на поливната система и полагане на маркучи. Той обстойно разясни пред колегите си цялата процедура, като констатира, че държавните институции действат бавно, което го е забавило в пускането на съоръжението през тази година в нужните месеци, както е било по първоначален план.
 


Кои са предимствата на този тип напояване, разясни инж. Кирязов:


В началото капките са като петна върху почвата, постепенно всичко това се слива и се получава една луковица , която успява да напоява добре царевицата. Разбира се и за царевица , тютюн и други култури, малко или много наземната мобилна система не дава възможност за това дълбоко проникване на корените за по- здрави и хубави растения. За сметка на това обаче предвид липсата на собственост върху земята, системата позволява да се мести от едно място на друго. Цената съответно е много добра от порядъка на 120/150 лв./дка и е съвсем постижима като инвестиция, независимо дали има програми за финансиране.
 


Начините на полагане и видът на маркучите, които се ползват при наземното капково напояване са от голямо значение, тъй като положени наземно са изложени на влиянията на околната среда.
 


Виждаме предлагания от нас маркуч при царевицата, който е Акватракс , 22 мм. С разстояние между капките 20 см. Дебитите, които предлагаме за царевица и изобщо дълги редови култури, са от 0,3 до 0,48 л/час, което ни позволява дължина на редовете до 900 м. Разликата е, че нашият капкообразовател е между тези две сини ленти и се екстродира едновременно със самия маркуч - тоест нямаме капков образовател, който да е лепен вътре. Едно допълнително предимство на нашия маркуч е, че екстродирането му наведнъж с капкообразователя вътре между тези две сини ленти, го прави еднороден като материал и е много по-искан за преработка.
 


Фирма Аквамат 2000 ООД изрази задоволството си от широкия интерес на земеделските производители от Североизточна България към провелия се открит ден на полето. Те са категорични, че този интерес от страна на фермерите говори за все по-ясното плануване на инвестиции в поливното земеделие, което дава гаранция за добри добиви в условията на все по-често и силно засушаване.

 

От Аквамат 2000 ООД предлагат за своите клиенти пълно съдействие относно проекти за напояване по мярка 4.1 на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

 

За контакти и допълнителна информация:

www.aquamat2000.com
Национален телефон: 0 700 10 444

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!