Наградите за иновации на EIMA International 2016

Наградите за иновации на EIMA International 2016

На тазгодишното техническо изложение EIMA International иновациите и  новостите направиха голямо впечатление на посетителите. Екипът на Трактор.БГ ги събра и ще ви ги представи в няколко поредни материала

Състезанието за технически иновации, което се провежда по време на изложението EIMA International, е едно от най-забележителните и впечатляващи експозиции на новостите в техниката. 
Целта на състезанието е да се обърне внимание на производителите на машини за селското стопанство към техническите иновации, като в основата е да се решат проблемите, които възникват по време на селскостопанските дейности. 
 
 
Най-голямо внимание се обръща на ергономичността, безопасността по време на работа, влиянието върху околната среда. 
Именно поради това тази година за първи път беше добавена и категорията –  „Синя награда“ (Blue Award).
 
Тя беше създадена като допълнение към наградата за технически иновациина, която се дава на тези участници, които имат практическо решение да се намали лошото влияние върху природата и да се засили предпазването от подобно влияние.
Наградите се дават от комитет, сформиран от експерти от университети и изследователски центрове, както и от представители на фирми и организации, свързани с техниката
 
Ето я и първата порция победители 
 
A.D.R. SpA  - Вал за ремарке с радиочестотна идентификация 
 
 
Валът е цилиндричен моноблок, оборудван с радиочестотно устройство, чрез което да се управляват данните по време на работа. От една страна системата повишава нивото на сигурност, а от друга дава възможност за идентификация и контрол върху работата на вала. Отделно от това дава възможност за фини настройки на параметрите за управление и е приложим с най-модерните варианти за работа.
 
 
CAEB International Srl  - Самоходен комбайн - дробилка - товарач 
 
 
Подходящ е и отговаря на нуждите на фирми, които извършват услуги във фермите. 
 
 
 
Irriland Srl -  предпазно покритие – „Синя награда“ 
 
 
Устройство, което завива и развива предпазното покритие на маркуч към самоходна на напоителна система.
Покритието се поставя автоматично между маркуча и земята, докато трактора се движи и маркуча се развива. Развиването става автоматично чрез електрически механизъм, задвижван от соларни панели. 
Устройството намалява консумацията на енергия по време на напояване. 
 
 
New Holland Agriculture - Brand di CNH Industrial Spa  - Blue Cab 4
 
 
Система за филтрация на опасни субстанции с две нива на управление, които се избират от оператора на трактора или се настройват автоматично от апликациите на пръскачката. По-високото ниво на филтрация, изискващо по-модерна система, може да бъде използвано по-рядко, като се избягват разходи по поддръжката
Това решение минимализира разходите за управление, тъй като дава възможност за високо ниво на сигурност при нужда.
 
 
Pulverizadores Fede SL  - Air Blast Futur H3O  -  „Синя награда“ 
 
 
 
Апарат с автоматично настройване на силата и дозата на въздуха, които се задават чрез параметрите от съответния софтуер.  Данните  дават възможност да се проследи целия процес с помощта на  таблет.  Устройството използва предупредителни сигнали, ако има некоректно въведени параметри.
Иновацията се състои в подобряването на наклона на перките на вентилатора, като дават възможност да се настройват според височината на посевите и да се регулира в реално време потокът на въздуха. 
 
Agrotop Gmbh  -  easyFlow M
 
 
Затворена система за фитосмеси, оборудвана със самопочистващ се механизъм и с възможност да се свърже с машина.
Това решение избягва каквато и да била възможност за контакт на оператора със съставките на смесите.
 
 
CAFFINI Spa  - Grass Killer - „Синя награда“
 
 
Убиец на бурени, който използва вода под високо налягане. Машината е оборудвана с помпа за високо налягане, ротор и въртящите се дюзи, които инжектират водата под почвата, достигайки до кореновата система.
Машината минимизира вредното влияние върху околната среда, свивайки го почти до нула. 
 
Очаквайте скоро и следващата порция наградени.