НАП проверява ведомствени бензиностанции за касови апарати и нивомери

НАП проверява ведомствени бензиностанции за касови апарати и нивомери
Ведомствените бензиностанции, от които земеделските производители зареждат горива за селскостопанските машини, трябва да се оборудват с нивомерни устройства и касови апарати. Изискването влезе в сила от 1 януари с промени в Закона за данъка върху добавената стойност, обнародвани в Държавен вестник на 24 декември и изненада земеделските производители в първите работни дни на новата година.  
 
Промените в чл. 118 на ЗДДС, направени на връх Коледа в § 15 от ПЗР на Закона за държавния бюджет, задължават от 01.01.2015 г. земеделските стопанства да бъдат оборудвани с фискални и нивомерни устройства при зареждане на селскостопанските машини с течно гориво за производствена дейност.
 
Още в първите дни на работната седмица започнаха и проверките на НАП и Митници за наличието на нивомери и касови апарати на ведомствените бензиностанции, като заради „неспазване на изискванията“ бяха запечатани някои бензиностанции на земеделски производители. 
 
Предприетите действия от страна на държавата предизвикаха недоволството на целия селскостопански бранш и най-големите неправителствени организации – Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България, Съюзът на кооперациите, Националният съюз на говедовъдите, фирми – доставчици на горива и др. излязоха с официални становища. С тях браншовиците настояват изискването за оборудване на ведомствените бензиностанции с касови апарати и нивомери да се отмени, тъй като промените за направени от държавата „тихомълком“, без обществено обсъждане, ще обременят финансово земеделците и, че раелно „не става ясно какъв ще е ефектът от тези промени“.
 
В отговор от Финансовото министерство публикуваха на 9 януари промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Според проекта на Наредбата до 31 януари 2015 г. НАП извършва първоначални проверки на данъчно задължените лица, които зареждат течни горива за собствени нужди по чл. 118 от ЗДДС, като в случаите на несъответствие с изискванията, на данъчно задълженото лице се дава едномесечен срок за привеждане на дейността му по зареждане на течни горива за собствени нужди в съответствие с изискванията на наредбата.

Когато данъчно задължено лице извършва зареждане за собствени нужди на превозни средства, машини, съоръжения и друга техника от подвижни резервоари (мобилни цистерни), резервоарите трябва да бъдат оборудвани със средство за измерване на разход, като зареждането ще се регистрира и отчита чрез ЕСФП, без нивомерна измервателна система, се посочва в мотивите към Наредбата на финансовото министерство.  
 
В случаите, когато от стационарните подземни резервоари за съхранение на горива или неподвижно прикрепените към земята резервоари, се зареждат съоръжения и инсталации за производствен процес или отопление, и резервоарите поради специфични технически характеристики не могат да бъдат оборудвани с нивомерна измервателна система за обем на течни горива и/или ЕСФП, с проекта се предвижда данъчно задълженото лице да подава данни за получените количества горива, като получател по доставка по реда на чл. 59а, ал.3 от наредбата. 
 
Невъзможността за оборудване на резервоарите с нивомерна система и ЕСФП се доказва пред НАП с протокол, издаден от компетентен орган.
 
С проекта се предвижда изключение, съгласно което при зареждане на течни горива от съд/съдове за съхранение с обща вместимост до 500 литра, като общото заредено количество гориво за календарната година не трябва да превишава 2000 литра, зареждането да не се регистрира и отчита чрез ЕСФП и нивомерна измервателна система. В тези случаи данъчно задълженото лице ще подава данни за получените количества горива, като получател по доставка по реда на чл. 59а, ал.3 от наредбата.  
 
На 12 януари Националната асоциация на зърнопрозводителите свика извънредно заседание на Разширения си управителен съвет. В него участваха и представители на останалите браншови организации в сектор Земеделие. Те приеха обща декларация за отмяна на изискването за монтиране на нивомери за ползваните от земеделските производители горива, прокарани с промените в Закона за данъка върху добавената стойност в края на миналата година. Декларацията официално ще бъде представена на премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета с искане за диалог по тези промени. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!