Най-честите грешки при купуване на пакетираща машина от Китай

Най-честите грешки при купуване на пакетираща машина от Китай

Не е случайно, че през последните години българските търговци на зърно, фуражи и торове все по-често инвестират в пакетиращи машини от Азия. Китайските производители предлагат едни от най-конкурентните условия за купуване на качествена машина за пакетиране. Срещаме се с Радослав Вълчев, управител на Рен Технолоджи, за да обсъдим кои са тънкостите при вноса на машина за опаковане.

 

Пловдивската фирма е официален представител на китайския производител на пакетиращи машини Ewinall, които за 20 години са се превърнали в глобален лидер с над 10 000 клиента по цял свят.

 

Прочетете интервюто, за да научите:

 

- Какви са особеностите на пазара; 
- Как да изберете подходящ тип пакетираща машина;
- Кои фактори често убягват на купувачите;
- За какво трябва да се внимава при поръчка от Китай;
- Как да купите машината възможно най-изгодно;
- Кои са най-честите непредвидени разходи;
- Какви опции за EU финансиране на инвестицията съществуват.

 

Здравейте, Радослав. Вашата фирма вече няколко години внася пакетиращи машини от Китай. Кои са най-ключовите моменти, за които потребителите трябва да бъдат информирани при покупката на пакетажна машина?

 

Познаване на пазара

 

Най-честият пропуск на потребителите е, че не познават добре пазара. Те не са напълно информирани за разликите между пакетажните машини от България, Балканите,  Западна Европа и Азия, за преимуществата и недостатъците при покупката от различните производители. Това се случва защото клиентите трудно се ориентират в условията на свръх предлагане. Често се прави избор, без да бъдат взети предвид всички фактори, а решението нерядко бива продиктувано от субективни подбуди. Това е нормално в крайна сметка, тъй като на търговците не им се налага всеки ден купуват пакетажни машини. За доставчици на оборудване като нас това е ежедневие, затова и искам да споделя нашия опит. 

 

 

Не случайно искаме да повдигнем темата за Китай и предлаганите там машини. Когато за първи път посетихме страната в търсене на надежден доставчик, бяхме силно впечатлени от възможностите на настоящите ни партньори Ewinall. Както навярно е с повечето ваши читатели, първоначално и ние имахме своите опасения за качеството на китайските пакетиращи машини. В действителност, останахме повече от изненадани, в положителния смисъл на думата.

 

На първо място, бяхме впечатлени от организацията, нивото на контрол и качество на изработка на всяка опаковъчна машина. От първа ръка научихме, че в допълнение към стандартната серия от бюджетни пакетиращи машини, Ewinall са разработили и премиум линия, в окомплектоването на която влизат най-високия клас компоненти.

 

На практика се получава така, че с оскъпяване от 15-20% спрямо стандартните линии се постига ниво на производителност, прецизност и надеждност, за които българските клиенти често заплащат двойна или тройна цена, когато купуват оборудване от Западна Европа.

 

За пример ще дам тегловите датчици, които се използват за пакетажните машини, и които в най-голяма степен отговарят за качеството на работа. Ewinаll са заложили на американската компания METTLER TOLEDO, която е безпрецедентен лидер на пазара. В избора на различните сензори или програмируем контролер (PLC) производителят се спира на наложения японски бранд OMRON, който също е еталон на високото качество в индустрията. 

 

Ewinall са разработили и 100% автоматични опаковъчни машини, които са предназначени за пакетиране на суровината в опаковки за крайните потребители с капацитет от 500 г до 5 кг.  Внедрените технологии и постигнат работен капацитет от 1200 опаковки в час определено ни впечатлиха. Въпросните пакетиращите машини могат да работят както с вакуум (създават двустранни или шест странни опаковки тип „тухла“), така и при запечатване да вкарват газове като азот или въглероден диоксид в опаковката.

 

Тези методи значително удължават срока на годност на крайния продукт, което позволява на производителите да увеличат своите печалби поради добавената стойност или да намалят брака. От моя опит, като взема предвид съотношението цена/качество, Ewinall са безспорен лидер на пазара в този сегмент. 

 

В допълнение към безкомпромисното качество на компонентите, всички машини щателно биват инспектирани и отговарят на най-взискателните световни стандартни за качество като CE, ISO, TUV и пр. 

 

Това са и факторите, поради които сключихме дългосрочно партньорство с Ewinall. Компанията предлага модерни, производителни и качествени опаковъчни машини на разумна цена. От тогава, нашата мисия е да информираме потребителите в България, че от Китай може да се купят пакетиращи машини с върхово качество, които са значително по-изгодни от всички алтернативи в региона и Западна Европа.

 

За да онагледя колко са добри условията за покупка на пакетираща машина от Китай, ще спомена че цените и качество там са толкова конкурентни, че много производители на оборудване за преработвателната промишленост в Югоизточна Европа избират да сключат договор с китайските производители за изработка на своя частна марка. Така, ако купите машина от някоя от нашите страни съседки, имате голям шанс да попаднете на такава, която е произведена в Китай. 

 

Подбор на подходяща машина

 

Количеството фактори, които трябва да бъдат взети предвид при избора на подходяща пакетираща машина са много и често фирмите, които инвестират в пакетажна машина за първи път нямат поглед над всички променливи. Най-добре е при нужда клиентите да се свържат с производителя или с официалния представител, за да се консултират кой модел би бил най-подходящ за техните специфични нужди. Опитните експерти не само ще ви насочат към най-подходящия за вас модел, но и ще подсигурят, че ще вземете предвид и бъдещите нужди на вашето предприятие, за да може машината да продължава да работи с пълен капацитет по време на целия експлоатационен живот, който често е над 5 години.

 

За вашите читатели, най-полезно би било да дадем ключови насоки спрямо приложението на машините.

 

Търговия със зърно

 

За търговците на зърно най-подходящи са пакетиращите машини с гравитационно дозиране. С тях зърното може да бъде дозирано както в чували до 50 кг, така и в биг бегове. Капацитетът при китайските машини спокойно достига до 6-7 тона пакетирана суровина в чували на час, или до 20-25 тона при биг беговете. Точността, бързината на работа и надеждността тук са ключови, тъй като всички тези фактори имат значимо финансово отражение върху представянето на фирмите. Ако се обработват над 15 тона дневно, инвестицията излиза рентабилна в автоматична машина и палетизиращ робот, тъй като по този начин се оптимизират разходите за труд и се намаляват рисковете, които съществуват когато организациите са зависими от достъпа до квалифициран персонал. 

 

Пакетиране на фуражи

 

За производителите и търговците на фуражи е важно машината да може да дозира точно дори когато продуктът е смлян ситно и не тече толкова свободно. Именно затова те се спират на моделите с лентово дозиране, които макар да имат една идея по-нисък капацитет (до 5 тона на час), но за сметка на това могат да бъдат използвани както със зърно, така и със смлени фуражи. Има тънкости, от които зависи точността на дозирането. Важно е самият бункер да бъде изработен и инсталиран правилно и системата да управлява точно захранващия поток. Това става посредством датчици за следене на нивото и вибрационен модул, които гарантират че подаването на фуража става равномерно. Така се улеснява работата на дозаторите и се оптимизира производителността на машината. 

 

Пудри и брашна

 

Когато става дума за фини суровини като пудри и брашна, дозирането се извършва посредством шнеков механизъм, който гарантира прецизната работа на пакетажната машина. Дозирането става на два етапа – грубо и фино. Тук също важат с пълна сила особеностите при захранването на машината, както е и при фуражите. 

 

Минерални торове

 

При торовете има друга особеност – поради корозивната им натура се налага всички компоненти, които са в контакт с материала като бункера, пътищата, дозиращия механизъм и елеватора, да бъдат изработени от неръждаема стомана, което оскъпява машината, но гарантира дългия й експлоатационен живот.

 

Отделно, без значение какво е предназначението й, практиката показва, че е много важно да се избере пакетажна машина, която лесно и бързо се настройва при нужда от смяна на използваната разфасовка. Тук влияние оказват колко добре са настроени програмите и колко лесен за употреба е интерфейсът, дали височината на лентата се регулира електронно или механично и пр. 

 

Според вашия опит, каква стойност може да добави един експертен доставчик при купуването на пакетажна машина от Китай?

 

В този процеса има тънкости. Някои от тях са лесно предвидими, но други често се изплъзват и на опитните клиенти.

 

 

На първо място, изключително важно е да се знае какви са условия за гаранция на машината на практика. Всички международни производители осигуряват гаранция, но клиентите не осъзнават какво включва процеса по диагностицирането и отстраняването на една неизправност в рамките на гаранцията, когато доставчикът е базиран в чужбина. Често съществува риск от непредвидено забавяне поради проблеми с комуникацията между страните. Възможно е и натрупване на допълнителни разходи заради големите разстояния и притискащите срокове. Нерядко се случва така че потребителите не са наясно кой покрива разходите за изпращане на повредената част и доставката на резервни части. Нямат точна представа какви са сроковете, в които производителите се ангажират да обработят заявките, или нямат реална представа колко време отнема доставката на новите части или връщането на ремонтираните такива. Страните не се уговарят предварително за изпращане на заменящи компоненти.  

 

Това е и основната добавена стойност, която нашата компания предоставя на българския бизнес – ние се явяваме гарант, че в случай на авария пакетажната машина ще бъде обслужена експресно и времето в неизправност ще бъде сведено до минимум. За да осигурим подобна сигурност на нашите партньори, ние поддържаме добре зареден склад от ключови компоненти и разполагаме с обучени екипи, които бързо могат да реагират при авария.

 

Има ли други фактори, които често убягват на клиентите ви в процеса на планиране?

 

Може да се каже, че в някои случаи клиентите не успяват да бюджетират всички разходи за изграждането на завършената пакетажна линия. Отвъд машината те трябва да помислят за бункер, стойка за бункера (ако е с голям капацитет), датчици за ниво, елеватори. В случая при торовете, всички тези компоненти от системата също трябва да бъдат изработени от неръждаема стомана. Така цената може да се окаже по-голяма, отколкото те първоначално са предвидили. 

 

Друг фактор, който е от голямо значение е пространството, което е необходимо за изграждане на системата. Не винаги клиентите са наясно колко място ще им е необходимо за инсталирането на пакетажната машина. Например, височината на инсталацията зависи от големината на бункера, но често е необходимо да се осигури минимална височина от 4-5 метра. За изграждането на 100% автоматична система с модул за роботизирано палетизиране, трябва да се заложи площ от поне 30 квадратни метра.

 

Също така, купувачите не винаги се информират колко струват консумативите и резервните части преди да направят покупката, което също е пропуск. Има случаи, в които се оказва, че точно заради цените и условията за покупката на компоненти евтината машина излиза скъпо, или пък има възможност да се получи и обратното. Koлко често се сменят игли и други компоненти по шевната машина, кога се подменят въздухопроводите, какво периодично обслужване е необходимо на машината,  задължително е тези неща да се знаят предварително.  

 

Когато говорим за покупка от Китай, един от най-притеснителните моменти в поръчката се явява осигуряването на изгоден транспорт. Как може да се оптимизират тези разходи?

 

През юли тази година цените на контейнерите от Китай се увеличиха драстично. Някои оферти за морско навло за контейнери преминаха психологическата граница от 15 000 USD. 

 

Поради логистичните проблеми в глобален мащаб вследствие на пандемията, капацитетът на корабите е ограничен и вносителите се борят ожесточено за слотове. Вследствие, цените на групажните пратки също се повишиха рязко и в момента те са неизгодни за малкия и среден бизнес. 

 

Ако желаят да постигнат икономии, най-изгодният вариант е да се поръча цял контейнер, при което цената за транспорт се разпределя на 4-5 машини. Тук доставчиците, които внасят оборудване редовно могат да помогнат на крайните клиенти, като значително облекчат цената за транспорт.

 

Такъв е и нашият подход в Рен Технолоджи. Групираме заявките на няколко клиента и изпращаме всички машини наведнъж. В допълнение, благодарение на добрите връзки с нашите логистични партньори винаги успяваме да намерим конкурентна цена за товарите, което също спестява част от разходите.

 

Това не забавя ли доставката?

 

В наближаването на активния сезон търсенето е голямо и заявките за цял контейнер се набират бързо. Средното време за изработка и доставка на пакетажните машини към момента е около 75 дни, което при адекватно планиране е добър срок за внос на оборудване от Китай.

 

Финални съвети, които считате, че биха били полезни.

 

Да, бих обърнал внимание върху възможностите за финансиране на инвестицията в пакетажна машина. Фирмите, които подготвят проект по Програма за развитие на селските райони могат да кандидатстват за финансиране за купуването на пакетажна машина по подмярка 4.2 – „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти. 

 

Очаква се кандидатстването да стартира скоро, като финансовото подпомагане е в размер на 50% от бюджета на допустимите разходи за микро, малки и средни предприятия, съгласно Закона за Малките и средните предприятия и 40% от размера на допустимите за субсидиране разходи за големи предприятия съгласно Закона за МСП. 

 

Максималният размер за финансиране на допустимите разходи за всеки преработвател, ползващ подкрепа по мярка 4.2 за приема за 2021 г. е 2 000 000 евро при 50% заявена субсидия и до 3 000 000 евро при 35% заявена субсидия.

 

Моментът за кандидатстване е подходящ, тъй като бюджетът по подмярка 4.2 наскоро се увеличи с над 20 млн. лева.  Чрез допълнителните средства ще осигури възможност за разглеждане на проекти предложения, получили на предварителна оценка между 66 и 69 точки, което ще даде възможност по-голям брой кандидати да финансират своите проекти. 

 

 

Отделно, в разгара на кампанията по събиране на реколтата, когато средствата на земеделците все още са блокирани, популярна опция за финансиране се явява лизингът. Клиентите ни често успяват да договорят добри финансови условия, които оскъпяват сделката минимално, но за сметка на това се застраховат срещу забавяне на доставките и пропуснатите ползи. 

 

Тук ключ към икономиите са успешните умения за преговор, познаването на пазара и финансовите инструменти, и не на последно място – изградените отношения с кредитиращите институции. Наши партньори често сключват договор за финансиране, който оскъпява машината около 2%-3%. 

 

Радослав, благодарим ти за отделеното време. Къде нашите читатели могат да се свържат с теб, в случай, че имат допълнителни въпроси около закупуването на пакетажна машина?

 

За мен беше удоволствие да съм от помощ. Темата е много обширна и всеки случай е специфичен, но могат да бъдат дадени общи насоки, които да са полезни за хората. Иначе, можете да видите нашите контакти на сайта на Рен Технолоджи