Неволята ни учи: Малинокомбайните

Неволята ни учи: Малинокомбайните
Още през далечната 1965 г. първият малинокомбайн влиза в действие в САЩ. Ние, макар и 50 години по-късно, можем да се похвалим със същото. Ако преди на тази машина и нейната ефективност се гледаше с голяма доза недоверие, днес тя започва да набира все по-голяма популярност, заради липсата на работна ръка. Въпросите преди тази сериозна инвестиции обаче са доста, ние ще се постараем да отговорим на някои от тях.
 
 
Започваме с това, което вълнува по-голямата част от фермерите – цената.
Колко струва един малинокомбайн? Цената на едина такава машина е около 240 хил. долара. Втора употреба малинокомбайн също може да бъде намерен, но на половин цена. Наше проучване показа, че има достъпни оферти, които варират от 60 до 80 хил. долара за употребявана или рециклирана машина, които също биха свършили работа на по-малките стопанства. Съществуват и варианти, които могат да бъдат намерени за 30-40 хил. евро, но според някои от фермерите и дилърите, те не са ефективни. 
 
„Една инвестиция за чисто нов малинокомбайн се изплаща за 2 години при стопанство, което гледа насаждения от 100 дка. Вече цената не е определяща, а качеството. Фермерите трябва да внимават при избора на комбайн, тъй като той трябва да влезе 15-20 пъти. Ако машината не е качествена, тя ще развали насаждението, а идеята е да се бере бързо и качествено“, коментират дилъри за Фермер.БГ.
 
Към момента в рамките на страната се предлагат американски и сръбски малинокомбайни. Доставката на чисто нова машина отнема около 3 месеца. 
 
Справка показа, че в момента по малиновите насаждения оперират 13 малинокомбайна, като по-голямата част от тях се намират в района на Попово и Лозница. 3 от тях за сръбски, а 10 са от американски тип.
 
Важно е да споменем, че въпреки факта, че малинокомбайнът е една доста скъпа инвестиция, за нея не може да се кандидатства по европейските мерки.
 
„По предходния прием по мярка 4.1 бяха заявени 12 малинокомбайна и всички те отпаднаха, заради първоначално изкуствено повишаване на цените на машините“, обясниха от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).
 
За кого са подходящи?
Ако сте се примирили с първото и най-голямо „перо“ – цената, е важно да проверите дали в стопанството ви би могло да се внедри една подобна машина, защото в противен случай вложеният ресурс се обезсмисля.
 
Малинокомбайните са една добра инвестиция, но те могат да бъдат полезни единствено за фермерите, които имат насаждения над 100 дка. Това се вижда и от данните затова къде оперират най-много малинокомбайни. В района на Попово и Лозница в тази категория фермери влизат около 20-25 души, като в рамките на страната, в това число влизат около 100 души.
 
Стопаните трябва  да знаят, че още с проектиране на насаждението трябва да направят така че да се съобразят с бъдещите перспективи за използване на механизирано прибиране. Нужно е да се съобразите с начина на засаждане и с междуредовите разстояния. За оптимална работа комбайнът има нужда от минимално разстояние между насажданията от 1,8 м. Максималната им височина не бива да надвишава 2 м. В повечето случаи, за 8 часа един комбайн обработва до 5 ха.
 
Видове комбайни
Стигаме до следващата съществена част, а именно видовете малинокомбайни. Машините биват самоходни - надредови, т.нар Over-The-Row, защото водачът и останалите работници се намират отгоре на машината. Друг вид са Side-Row – тъй като при тях водачът и останалите работници се намират отстрани на машината. Съществуват и прикачни малинокомбайни.
 
Екипът ни беше на едно от полетата в Лозница, което е пригодено за машинно прибиране на малините. Наблюдавахме прибирането на два сорта с американски комбайн – световноизвестният Херетидж и българският Люлин. Оказа се, че надредовият комбайн, за разлика от очакваното, се справи с качественото прибиране и на българския сорт. 
 
Изводите
Три са основните причини за забавеното внедряване на малинокомбайните у нас. На първо място е неувереността на производителите, че капризен плод като малината може да се бере машинно. Особено голям фактор през последните години е и работна ръка. Третият момент е сравнително високата цена на машините у нас, без възможност за държавно или европейско облекчение при купуването им. Въпреки всичко това обаче, това е пътят за конкурентоспособно и високоефективно насаждение от малини. Това е единственият път, с който могат да се преодолеят  ниските ценови нива – да се създават насаждения с висока автоматизация, с висока рентабилност и ниска себестойност на продукцията.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Добави коментар