НИК Агро Сървис достави на АЗПБ мобилни лаборатории за анализ на почвата

НИК Агро Сървис достави на АЗПБ мобилни лаборатории за анализ на почвата

Фирма НИК Агро Сървис , един от основоположниците на развитието на прецизно земеделие в България,  достави на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) 5 мобилни лаборатории за анализ на почвата.


Новите мобилни електронни лаборатории са модел SCL-12 на фирма LaMotte и предоставят възможност за извършване на анализ на почвата по бърз метод, без това да се отразява на точността.

 

Членове и служители на АЗПБ преминаха обучение във фирмата - доставчик, за да могат да отговорят адекватно на нуждите на земеделските производители.

 

 

От АЗПБ обявиха, че за повече информация можете да се свържете с:

Милена Горанова - ЕТ Прис - Борислав Горанов - гр. Кнежа; тел: 0878 20 0410

Дора Добрева - регионален експерт стопанска дейност в АЗПБ - гр. Ямбол; тел: 0887 51 34 31

Светла Липова - агроном; гр. Ботевград; тел: 0889 44 50 60

Георги Джендов - регионален експерт стопанска дейност в АЗПБ - гр. Варна; тел: 0899 51 24 14

 

Предстои петата мобилна лаборатория да бъде разпределена в най-скоро време, като допълнително ще бъде съобщено в кой регион и координати за връзка.

 

SCL-12 LaMotte

 

Услугата е напълно безплатна за всички членове на АЗПБ през следващите няколко месеца. След това те ще трябва да заплащат само консумативите. Всички останали земеделски производители, които желаят да изследват полетата си, ще трябва да заплащат консумативите, както и такса за услугата. Информация за цените и повече подробности можете да научите от членовете и служителите на АЗПБ, чиито координати са дадени за връзка.

 

Мобилната лаборатория анализира петнадесет показателя включително наличните макроелементи и критичните микроелементи. Чрез колориметричен тест метод се обхващат елементите: нитратен азот; нитритен азот; амониев азот; фосфор; калий; сяра; мед; желязо; манган; цинк. Освен това комплектът дава възможност за измерване нивата на: калций; магнезий; хлорид; pH 5; TDS 6.

 

Чрез анализ на растителна тъкан се получават и резултати за съдържанието на макроелементи в растенията, които показват дали те приемат необходимите количества усвоими елементи от почвата. Сравнявайки тестовия резултат от анализ на здраво растение с този от тестването на проблемно растение от същия вид, може да бъде отчетен дефицит или пренасищане с дадена съставка. Комплектът включва всичко необходимо за определяне съдържанието на азот, фосфор и калий в тъканта на растенията.