НИК демонстрира най-новите технологии при прецизното земеделие

НИК демонстрира най-новите технологии при прецизното земеделие

Новости в областта на прецизното земеделие демонстрира фирма НИК ООД на полева демонстрация край Летница. Trimble Autopilot-GPS управление от хидравликaта на трактор Case Steiger с дискова брана Salford беше първата представена комбинация. Тракторът влиза директно в линиите, като има възможност да преминава от първа в трета линия. Така се пестят загуби (на време и гориво).

Тракторът е оборудван и с първия в света дисплей FmX с два двучестотни еднакви GNSS приемника. GNSS комбинира работата на американската GPS и руската ГЛОНАСС системи, което позволява работа при най-пресечени терени като се работи с максимален брой сателити.

Единият приемник се намира на трактора, а вторият може да се монтира на инвентара като това дава обратна връзка за позицията му. Дейността на машината се регистрира от FmX дисплея и информацията може да се прехвърли в компютър.

Работата на трактор Renault Ares със сеялка Sulky, оборудван с асистиращо управление от волана EZ-Steer 500 и навигация EZ Guide 500 с точност от 2 см, видяха още земеделците на демонстрацията на НИК.

Благодарение на навигационната система EZ- Guide 500 и RTK точността, EZ-Steer 500 се монтира на волана и при включване с педал се задейства, след което машината се управлява с EZ-Steer. Има възможност на по-късен етап тракторът да окопава в същите дири без операторът да внимава за растенията, тъй като те няма да бъдат засегнати.

Освен инсталирането на системите, НИК предлагат и обучение на механизаторите за работа с продуктите. Тракторът отново има възможност за работа през линия или две, с цел намаляване на излишните маневри. Всичко това води не само до изключителна точност, но и до по-висока прецизност, производителност и икономии. Навигацията EZ Guide 250 с точност до15 см беше демонстрирана и при трактора John Deere 7530. В комбинация с асистиращото устройство EZ-Steer 500, механизаторът има възможност да е със свободни ръце. Възможностите на навигационната система EZ -Guide 250 предлагат мобилност на навигационната ситема.

Демонстрирана беше работата на самоходната пръскачка Mazzotti, оборудвана с навигация EZ -Guide 500 с точност от 15 до 20 см, която контролира пръскането чрез устройството EZ- Boom. То не позволява третиране на вече обработени участъци. За да няма пренасищане с препарати, автоматично падава команда колко и кои от секциите да бъдат спрени или пуснати. Системата води до спестяване на препарати, равномерна норма на пръскане и улеснение за механизатора.

На пръскачката допълнително е поставен Trimble Autopilot който позволява бързо движение без опасност от смачкване на растенията. Автопилотът е подходящ при обработката на есенници, засети при релсова сеитба, тъй като позволява автоматично следване на релсите – така не само се увеличава производителността, но се улеснява и механизаторът. GPS-ът позволява да се съхранят данни за обработката на всеки един парцел.

Другата новост, която НИК представи на фермерите в Летница беше автоматичната пробовземаща сонда Wintex 1000, монтирана на ATV с възможност за картиране на полето. За да се направи почвена карта на полето е необходимо да се вземат около 60 почвени проби на 100 дка, което не може да се постигне с ръчното сондиране.

Благодарение на новата система за почвени проби, се постига висока производителност и изготвяне на точна дигитална почвена карта – услуга, която предлага НИК за българските земеделци. В комбинация с EZ -Guide 500 системата автоматично запаметява координатите на изследваните парцели, след което се изготвя дигитална почвена карта за съответния парцел.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Трактор.БГ е задължително!