НИК обръща поглед към бъдещото на прецизното земеделие

  • 893
  • 0
  • Новини
НИК обръща поглед към бъдещото на прецизното земеделие
Тази година компанията представи разширеното си портфолио, с още по-голямо разнообразие от машини и цялостни решения за прецизно земеделие. 
 
 
 „На БАТА 2017 екипът на НИК има удоволствието да посрещне всички свои бъдещи и настоящи клиенти на най-голямата експозиционна площ, която сме изграждали. Тя обаче е функция на един дълъг път, през който ние вървим в последните години и в края на който сме си поставили една голяма цел – да предложим цялостно решение за прецизно земеделие на българските фермери“, каза Тодор Шишков, Търговски директор в НИК пред Трактор.БГ.
 
 
В рамките на изложението един от акцентите на щанда на НИК бяха решенията от Trimble за прецизно земеделие.
 
„И през тази година един от фокусите на нашия щанд остава Trimble. Зад мен е дисплей TMX-2050, който успешно наложихме през последните години. И макар вече не нов модел, остава ненадминат със своите характеристики и функционалности, не само сред продуктите на Trimble, но и на пазара като цяло. В това отношение мога да посоча функционалността и възможностите за завиване в края на реда, възможностите за трансфер на данни в реално време от полето към офисите на съответните стопанства. Разбира се и поддръжката на ISOBUS стандарта, който е все по-масово навлизащ и използван от различните производители на оборудване, инвентари и машини, посредством който всичката тази техника може да комуникира помежду си“, допълни Шишков.
 
 
НИК е добре позната за земеделците компания за доставка на GPS оборудване и решения за управление на различни марки и модели машини и инвентар. Много земеделци вече се доверяват на услугите на дъщерната ѝ компания НИК Агро Сървис за почвено картиране и агрохимични анализи. Специализираната лаборатория за агрохимични анализи на НИК Агро Сървис се намира в София и с най-големия дневен капацитет на Балканите. 
 
След жътва е един от най-добрите моменти за взимане на проби от почвата. Това е времето когато всеки земеделец може да си направи равносметка какъв запас има в почвата и какво е нужно да бъде внесено чрез предсеитбено торене и да бъде подготвен за следващата култура на съответния парцел.  
 
„В този случай НИК предлага услугата AgroBalance, която е комплексна . Първият й етап започва точно след жътва. Най-добре е да се направи пробовземане по стандартна схема. Автоматизираното пробовземане е с гарантирана дълбочина. Това е добра база за оценка на фона в цялата площ на блока, не само в единия или в другия край и е основното предимство, от което много стопанства вече се възползват“, обясни Зорница Златева, главен агроном в НИК Агро Сървис.
 
 
По време на изложението интересът към услугата беше голям. Голям беше и броят на земеделците, които заявиха своето желание за почвено картиране и анализи за нови площи или подновяване на абонамента за AgroBalance от предходната година, както и за приложение на технологията VRA. 
 
„Много от стопанствата, които вече си направиха пробовземане по стандартна схема в предходни години, поставиха въпроса за торенето с променлива норма пред нас. То е популярно като VRA. Според тези стопани голямото предимство на приложение на торови продукти с променлива норма е от една страна, че същото количество за блока може да бъде разпределено по-добре“, разказа още тя.
 
При внедряването на нови технологии в едно стопанство от изключително значение са хората, които ще работят с тях ежедневно. Именно поради тази причина НИК основават НИК Академия – обучителен център от модерен тип, в който механизатори, агрономи и земеделци ще се запознават от първа ръка с новите технологии в прецизното земеделие и ще обменят опит.
 
„Обучителният център на Ник Академия е в нова база, специално изградена за групови обучения. Тя е оборудвана с демо зали за упражнения, със специално изготвени тренажори, като в съседство има земеделски парцели, на които чрез съвременната техника, налична в базата, може да се извършва практика и така да се види ползата и съответно да се тренира в максимално използване на капацитета на оборудването, което ние предлагаме“, каза Иво Куманов, управител на НИК.
 
 
Основната цел на НИК Академия още в самото начало е да помогне на земеделците използващи продуктите на НИК да бъдат добре подготвени и да използват на 100% потенциала на своето оборудване и 100% от потенциала на своя екип. НИК залага както на лектори от компанията с над 10 години стаж в сферата прецизното земеделие, така и на чуждестранни специалисти, които да водят обученията за по-напреднали. Освен обучения в НИК Академия ще се извършва и оценяване на потенциала и възможностите за развитие на персонала. 
 
„Това е изключително важно, защото все по-често имаме запитвания от клиенти, които искат ние да определим кои да бъдат хората при тях, които да отговарят за поддръжка, настройки на тяхното оборудване“, разясни той.
 
Изненадите от НИК не свършват до тук. 
 
„В рамките на БАТА нашите клиенти могат да попитат за своите специални предложения, които ние конфигурираме специално за тях, техните нужди, стопанства, инвентари и машини, с които разполагат“, сподели Тодор Шишков.
 
Повече информация относно Ник Академия, технологиите на Trimble, както и услугите AgroBalance и GeoSCAN, може да получите от НИК на телефон 02/97 44 333 и www.nik.bg
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!

Добави коментар