НИК предлага на земеделците автоматично почвовземане и изработка на дигитална почвена карта

НИК предлага на земеделците автоматично почвовземане и изработка на дигитална почвена карта

Нова уникална за България автоматична система за почвени проби с висока производителност и изготвяне на дигитална почвена карта предлагат НИК за българските земеделци. Системата, монтирана на АТВ, беше представена за първи път на селскостопанското изложение в Добрич. Тя е приспособена именно към АТВ, тъй като комбинацията е много продуктивна – за кратко време се минава голяма площ. Системата има възможност за монтиране на джип и на трактор. Пробите стигат до 30 см дълбочина. В случая тя е свързана към GPS система, която автоматично запаметява координатите на изследваните парцели, след което се изготвя дигитална почвена карта за съответния парцел. Има възможност картата да се принтира или да се въведе автоматично в GPS система. При втория случай GPS-ът автоматично контролира торачката и определя необходимото количество тор. От опита на други европейски фирми, използвали системата става ясно, че тя води до повишаване на крайните добиви с до 20%, като в същото време се прави и икономия на гориво. Услугата за автоматично вземане и картиране на почвените проби се предлага от фирма НИК.

НИК демонстрира още и уникалността на Trimble Autopilot като монтира системата на два коренно различни трактора –  стар „Болгар” и нов John Deere. Най-интерсен беше фактът обаче, че и двата трактора работят еднакво прецизно – с точност от 2 см с автопилот система. Trimble Autopilot може да се минтира на всякаква машина. Преди монтирането на автопилота старият трактор не е бил с хидравлика. Хидравликата е сложена в последствие и след това е монтиран автопилотът. Тракторът работи без проблеми и с новата система вече е направил пролетната сеитба през тази година. Trimble Autopilot е на българския пазар, благодарение на НИК, вече три години. От фирмата коментираха пред Трактор.БГ, че българските фермери вече познават марката и качествената работа на системата и все по-често я използват.

Друг акцент в представянето на НИК на Добричкото изложение беше новият дисплей, работещ с Глобално-навигационната сателитна система (GNSS) – AgGPS® FmX™, който предлага широка гама от приложения за прецизно земеделие – самостоятелна навигация, част от система за автоматично управление, управление на инвентара и контрол на обработката. FmX работи с два вградени, високопроизводителни GNSS приемници като и двата работят с американската система GPS и руската GLONASS.