НОКА предлага минимум 30 евро на овца за хуманно отношение

НОКА предлага минимум 30 евро на овца за хуманно отношение

Как ще се случва подпомагането за хуманно отношение към животните през новия програмен период, бе обсъдено на осмото заседание на Тематичната работна група. 

 

Финансовата помощ ще е за допълнителни разходи и пропуснати доходи заради доброволно поети едногодишни ангажименти при отглеждане на едри и дребни преживни животни, които надхвърлят съществуващите към момента задължителни стандарти, пишат в своето прессъобщение от земеделското министерство.

 

Въпреки че проектът на интервенция още не е качен са сайта на ведомството, Агри.БГ научи, че предложението е годишните плащания да се предоставят при поемане на ангажимент за изпълнение на следните дейности:

 

1. Осигуряване на благоприятна жизнена среда/свободна подова площ на животните;
2. Осигуряване на свободно отглеждане на открито.

 

Като цяло това са същите дейности, за които животновъдите кандидатстват и сега, затова някак логично браншът не е съвсем съгласен. Становището на НОКА е, че е нужно да се преразгледа методологията и да се преизчислят съществуващите ставки. 

 

„В момента ставките са на база на цени от преди 5-6 години и за една овца се дават едва 9 евро. България е може би страната в ЕС с най-ниска ставка по хуманно отношение. Затова ние настояваме да има поне три пъти увеличение – до поне 30 евро на овца“, коментира Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

 

Разбира се, това увеличение няма как да не се обвърже с изпълнението на повече дейности, не само тези две, заложени в момента. Затова от Асоциацията искат в най-скоро време да се свика специална работна група, на която да присъстват браншът, МЗХГ, научната общност. Заедно да се прецени и реши какви мерки могат да се адаптират към регламента.

 

„Настояваме да се разрешат най-малко още две дейности, като осигуряването повече светлина и въздух, по-малко амоняк вътре в обектите, правилно съхраняване на фуражите. Идеята е фермерите като кандидатстват, да може ставката да се кумулира и да нарасне“, предлага браншовикът.

 

Към момента неговото становище среща подкрепата на Национален съюз на говедовъдите в България в лицето на Михаил Михайлов и Мария Степанчева от Асоциация на биволовъдите в България. Разбира се, едва ли ще има животновъдна асоциация, която да е против увеличаване на ставката. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар