Нови възможности в растителната защита с решения от Белхим Кроп Протекшън

  • 817
  • 0
  • Новини
Нови възможности в растителната защита с решения от Белхим Кроп Протекшън
Нови възможности за справяне с болестите и плевелите представи Белхим България пред фермери от Южна България. С подкрепата на фирма Аграрика ЕООД, полето край ямболското село Болярско, собственост на земеделска кооперация „Напредък“, село Роза с преседател Стоил Славов, беше трансформирано на „БелКамп“, където земеделски производители от Южна България имаха възможност да видят в реална полска обстановка действието на нови фунгициди в твърди пшеници предлагани от Аграрика ЕООД.
 
 
Разликата между не третираните и третираните растения е очевидна, коментираха помежду си стопаните, присъстващи на нивата.
„Първото активно вещество, което е използвано за първичното третиране може да се ползва за нулево пръскане. 
Това, което този фунгицид третира и най-вече обхваща като диапазон на болестите, е базичното гниене, начална фаза на развитие на фузариум, снежна плесен и началните фази на развитието на септорията. Впоследствие са вкарани две активни вещества като второ пръскане, които са свършили прекрасна работа“, разказа Рени Тодорова, търговски представител на Белхим България за Северозападна България. 
 
От своя страна Даниел Божанов,  търговски мениджър на Белхим България обясни какви са разликите при третираните площи и тези без обработка.  
„Избираме от контролата няколко растения. Избирам повече, за да може да е по-обективно това, което ще сравняваме. И от третираната част. Поставени едно до друго, растенията са много показателни, тъй като виждаме на първо място изжълтяване на класовете. Тук вегетацията вече започва да приключва. Виждаме поражения по флаговия лист.
 
Септорията вече е изтървана при контролата. При третираните парцели имаме изпуснат първи и втори лист, което е нормално за този период на годината и за този регион. Но горната част на растенията е изцяло здрава, а същевременно и класовете продължават да се изхранват. При кореновата система не можем да кажем, че има някаква драстична разлика, тъй като технологията на отглеждане навсякъде е една и съща.
 
 
Но е видимо, че третираните растения са с по-дебели стъбла спрямо контролата. Класовете са по-дебели и по-добре изхранени. Така, смеем да твърдим, че доброто опазване на културите, с подходящите фунгициди, определено ни повишава добира и даваме едни по-здрави растения, които ще ни дадат по-добър добив“, каза Божанов. 
 
В обобщение можем да кажем, че избраната от Аграрика ЕООД икономична схема на третиране се оказва много успешна за региона и текущата година, категорични са от Белхим.
„Когато зелената вегетация на пшеницата вече приключва, флаговият лист е 100 процента зелен, 100% здрав и 100% запазен. Което пък от своя страна покрива най-важният показател, който всички фермери очакват да видят и това е високият добив, който може да се очаква от пшениците, които са показани тук“, допълни Рени Тодорова.  
 
 
Интересно е да се отбележи, че на полето са засети няколко сорта пшеница, с различна ранозрялост, а третирането с химичните препарати е направено в един ден.
„Дори в неоптималната фаза препаратите продължават да работят изключително добре и крайно задоволително, така че фермерите сами успяха да се убедят в тяхната ефективност“, каза Тодорова. 
 
Посетителите в Болярово наблюдаваха и действието на топ хербицида в царевица Самсон Екстра 6 ОД.
„Балурицид, който се различава от останалите никосулфурони на пазара главно по два показателя, а именно по своята концентрация – той е единственият на българския пазар 6-процентов никосулфурон. И това, което е неговото главно предимство спрямо останалите, е неговата формулация. Той е ОД формулация, т.е. маслена дисперсия. Нещо, което е изключително висококачествено, изключително щадящо културата. Както успяхме да видим и на полето, стресът върху царевицата е нула. Така че много добър резултат сме постигнали с него, както като контрол, така и като действие върху културата“, обясни Рени Тодорова. 
 
Един от най-интересните и иновативни продукти на Белхим е хербицидът им в бобовите култури. 
 
 
Домакинът на събитието – Михаил Шевкенов, чиято фирма Аграрика ЕООД работи от пет години като дистрибутор на продуктите на Белхим разказа:
„Неимоверно много скочиха площите с нахут в региона и Белхим предложи за първа година един продукт, който от начало бе приет с недоверие, но смятам, че следващата година Лентагран ще се наложи на нашия пазар“. 
 
Рени Тодорова допълни: 
„Той е професионален хербицид за бобови култури и с професионално приложение. Както ние обичаме да се шегуваме – е за професионалистите в земеделието. Използва се много специфично – в конкретна фаза на бобовата култура и най-вече в конкретна фаза на плевелите“. 
 
Търговският представител на Белхим  обясни, че препаратът се прилага не като обичайните хербициди, които фермерите са свикнали да използват с конкретна доза. 
„Тук говорим за вегетационна доза. Т.е. тази доза е много гъвкава, може да се раздели на еднократно, двукратно, трикратно ползване, което води до максимален контрол на по-късно или по-рано излезлите плевели“, каза тя. 
 
 
Но най-голямото предимство на контактния хербицид на Белхим е това, че дава абсолютно нулев стрес в бобовите култури. Това от своя страна води до отлични резултати на полето, тъй като стресът пречи на растенията да усвояват хранителните вещества.
„Смятам, че това е препаратът, който има бъдеще стопроцентово да покрие тази и другите бобови култури“, обобщи Тодорова. 
 
Екипът на Белхим България, изграден изцяло от високоспециализирани агрономи,  счита за своя мисия не просто да продава препарати на фермерите, а да дава съвети, да помога и заедно със земеделските стопани да отгледат здрава реколта. 
„Наложихме продуктите на Белхим и нашите клиенти са доволни. Постепенно Белхим навлиза по-сериозно на българския пазар, постоянно увеличава своето портфолио и ние го следваме“, категоричен е Михаил Шевкенов, управител на фирма Аграрика. 
 
Рени Тодорова пък заключи:
„Обратната връзка е много добра. Доволни са и ни се радват, което е много показателно“.
 
Още за продуктите на Белхим Кроп Протекшън можете да разберете на www.belchim.bg и на телефон 088 854 11 74.
Добави коментар