Новите компактни телескопични товарачи на Claas и JCB не отстъпват един на друг

Новите компактни телескопични товарачи на Claas и JCB не отстъпват един на друг

Компактните телескопични товарачи на JCB Loadall 526-56 са модернизирани, но Claas не отстъпват и техния Scorpion 6030 CP, също осъвременен, е конкурентен с този на JCB.

Claas и JCB предлагат машините с разнообразни възможности за допълнително оборудване. Така например допълнително оборудвания Varipower Scorpion на Claas поддържа скорост от 40 км/ч при моделите с мощност от 100 к.с. Моделът се отличава с множество други екстри, които се заплащат допълнително. Подобно на Claas, JCB предлагат допълнително оборудване при своя Agri Plus Loadall – възможност за по-висока мощност в сравнение с тази на страндартните модели, а именно 114 к.с., 4 степенна Powershift трансмисия, вместо синхронизираната скоростна кутия. Всички тези опции обаче покачват значително цената на моделите.

Максималната товароподемност при Agri Plus Loadall на JCB e 2,6 т. и височина на повдигане 5,6 м. Товарподемността на Varipower Scorpion на Claas превъзхожда с малко конкурента и е 3 т при височина на повдигане от 6 м.

Scorpion е оборудван с 3.4 литров, с четири цилиндъра, двигател на Deutz, с който са оборудвани много машини произведени в Европа. JCB залага на собствения DieselMax двигател, който е 4,4 литров и отново с 4 цилиндъра. Loadall е оборудван именно с такъв двигател. Agri Plus достига максимална мощност от 114 к.с., а трактора Varipower Scorpion на Claas изостава с малко и е с мощност от 100 к.с.

Въпреки умело проектираната форма на кабината при Scorpion видимостта от нея не е толкова добра. Повдигачът е позициониран в дясно на ниво под кабината и при провдигане блокира видимостта назад вдясно. Кабината пък на Loadall е изключително опростена, но видимостта е доста по-добра.

Безспорно кабината на Scorpion е доста по-просторна и удобна. Допълнителние в дизайна е накланящия се волан, но елементите по управлението не са толкова логични, колкото биха могли да бъдат. За разлика от машината на Claas, Loadall на JCB се отличава с лесното си управление, поради ясно маркираните функции на бутоните.

И при двете машини по-голямата част от управлението се извършва чрез мултифункционален джойстик. Това, което липсва при джойстика на JCB е неутралния бутон, но това се компенсира от улеснените функции управление.

По технически данни има голяма разлика между хидравличните изводи на двете машини. Докато хидравличната помпа на Scorpion отдава 135 л/мин, Loadall изотава със само 80л/мин. На практика обаче разликата не е толкова осезаема.

Намирането на две машини, чиито технически параметри изцяло съвпадат е доста трудно и често невъзможно, но тези два модела имат доста близки параметри. Ако JCB бие Claas с мощността на двигателя, то изостава с 400 кг от товароподемността. Все пак всичко зависи от предназначението и предпочитанията.