Новият контрол над субсидиите изостри напрежението

Новият контрол над субсидиите изостри напрежението

 

Новият контрол на субсидиите предизвика полемика между ресорното ведомство, производители и контролиращи лица в биологичния сектор, научи Агри.БГ.

 

По време на заседание на Консултативен съвет от биологично земеделие в една от точките е била обсъдена Системата за мониторинг на площите, която става задължителна за държавите членки от 1 януари 2023 г.

 

Идеята на Министерството на земеделието е да има тройно засичане на данните на биопроизводителите. Първо ще се гледа информацията в ИСАК, заявена от оператора. След това ще се проверяват данните в биорегистъра и накрая самият мониторинг ще верифицира всички тези данни - дали реално е заявено това, което е декларирано, дали културата съответства на тази, която е в регистъра и дали тази  култура е с вегетация в определен период.

 

Възможно е дори за в бъдеще да остане само биологичният регистър без нужда от данните в ИСАК, но според експертите от министерството, това ще бъде в един по-нататъшен период.

 

Оказва се, че, за да има подпомагане в биологичния сектора, трябва да има верифициране на разходите. Тази верификация ще става на три етапа, въпреки че от ЕК нямат подобни изисквания.

 

Министерството е решило да усложни тази процедура, като първо ще се заявява дадена култура, после ще минава през биологичния регистър и накрая данните ще се верифицират в Sentinel.

 

Това означава, че който не е верифициран от Sentinel, няма да получи субсидия.

 

Друга новост е, че данните ще могат да се коригират само и единствено в текущата година. Приключи ли годината - приключват и корекциите.

 

Накратко експертите получават дадено заявление, проверяват данните в биорегистъра, за да могат да отговарят в Sentinel, оттам ги верифицират и едва, ако всичко съвпада - фермерът получава плащане. Всички това важи не само за биологичните производители, но и за конвенционалните, с разликата, че те пропускат стъпката за сверяване на информацията в биорегистъра.

 

Именно цялата тази нова информация е предизвикала обширна дискусия от страна на фермери и контролиращи лица, научи Агри.БГ.

 

Фермерите недоумяват защо се правят нови усложнения, след като ЕК не изисква това. Според тях всички тези данни допълнително ще утежнят не само земеделските производители, но и малкия административен капацитет, който от години е проблем.

 

Ако пък по дадена причина има разминаване с данните от биорегистъра и тези в базата на Sentinel, окончателното мнение ще се взема на база Sentinel.

 

И тук идват поредица от въпроси - защо тогава изобщо ще се гледа биорегистъра за дати за вегетация, а не само за определените култури? Защо толкова ще се утежнява процедурата и ще се нагърбват фермерите и администрацията, след като всичко това не се изисква на ниво ЕС, предвид, че Sentinel е окончателният източник на информация?

 

Според фермерите три пъти ще се прави едно и също упражнение без ясна идея защо. В крайна сметка ще се търси това, което фермерът е заявил. 

 

В рамките на Консултативния съвет  е станало ясно още, че Системата за мониторинг на площите работи само и единствено с декларацията на бенефициера, тоест с геометрията, която той е подал и заявил в Държавен фонд “Земеделие”.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар