Новият председател на НАЗ прогнозира фалити през 2009-а година

Новият председател на НАЗ прогнозира фалити през 2009-а година

Според новият Председател на националната асоциация на зърнопроизводителите, Радослав Христов, заради ниските цени на зърнения пазар са възможни фалити на производители през 2009 -а година. Също така ако не бъдат приети националните доплащания към директните евро плащания на единица обработваема площ, ще има още по-големи затруднения, защото кризата през идните месеци все повече ще се задълбочи.


Другият фактор, който се отразява изключително негативно на бранша, са ниските цени на ечемика, пшеницата, слънчогледа и царевицата. Пред агенция Фокус Радослав христов заяви: „Знаете, че в момента цените са на такива ниски нива, които при тези разходи, които сме направили миналата година и при разходите, които предстоят през тази година, всички колеги продават на тотална загуба. В момента огромна част от зърнопроизводителите очакват директните плащания и националните доплащания за 2008 г., за да могат да си платят горивата, за да могат до края на годината в оставащите няколко работни дни да отидат до митницата да си подадат документи за възстановяване на акциза, защото ако те не са платили горивото, нямат право да кандидатстват за възстановяването му”, обясни той.


На базата на заявленията за получаване на европейските субсидии всички повечето зърнопроизводители са получили кредити от банките. „Над 2 500 земеделски производители са взели евросубсидиите авансово под формата на кредити от търговските банки и имат подписани договори с тях, че до края на годината ще върнат кредитите. От 1 януари те ще почнат да плащат лихви, умножени по две и по три. Затова още веднъж съвсем отговорно заявявам – дано да ме разберат управляващите в тази държава, че секторът е изправен пред фалит”, каза Радослав Христов. / www.fermer.bg