Новият прототипен комбайн Tribine, дава иновативни идеи за жътва

Новият прототипен комбайн Tribine,  дава иновативни идеи за жътва

Новият прототипен комбайн Tribine,  дава иновативни идеи за жътва в бъдещето.


Може би сте си мислели, че комбайните не могат да станат по-големи и по-тежки? Помислете пак, защото се твърди, че прототипът Tribine може да побере внушителните 27 тона в своя бункер за зърно.

 

Комабйнът е създаван 15 години от Бен Дилиън, фермер от Индиана. Този комбайн прилича на нормален, но има гигантски 27 тонен бункер за зърно. Това е двойно повече от най-големият комбайн на пазараза селскостопанска техника.

 

Предната част на Tribine (включително кабината) е всъщност AGCO Gleaner S7 с махнат бункер за зърно, а също и със заменен двигател, който има мощност 370 к.с.

 

По време на жътвата, прибраното и очистено зърно преминава през гумена тръба в прикачния бункер за зърно, който се тегли от комбайна. Нарязаната слама от сечката попада в мястото между двата модула, благодарение на мощни хидравлични вентилатори. Три хидравлични помпи агрегатират задвижването на Tribine и разтоварващият му шнек. Тъй като машината може да се завърта до 30 градуса на всяка страна (както и да извършва рачешко движение, подобно на телескопичените товарачи) задната секция може да се приближи до ремарке.


Общата дължина на комбайна е 10.6м., а транспортната дължина е 4.4 метра. Тази транспортна ширина обаче, представлява препядствие за употребата на този комбайн в европейската пътна инфраструктура, където изискванията за максимална ширина са за по-малки параметри.

 

Шнекът за разтоварване на зърното е с диаметър 56 см., дължина 7 метра, като е разположен на 45 градуса и може да разтоварва със скорост 13.5 тона в минута, като целият 27 тонен бункер за зърно може да бъде изпразнен за само две минути.