Новият самоходен гроздокомбайн G8 на GREGOIRE бе представен в лозята край Карнобат и Пещера

Новият самоходен гроздокомбайн G8 на GREGOIRE бе представен в лозята край Карнобат и Пещера

Гроздопроизводители и журналисти станаха свидетели на старта на прибирането на реколтата от червени винени сортове в два поредни дни на 12 и 13 октомври край лозовите масиви на най-големите Винзаводи в стараната – Винпром Карнобат и Винпром Пещера в демонстрация, организирана от Римекс 1 Холдинг ЕАД.

 

В лозята вместо гроздеберачи влезе новия самоходен гроздокомбайн G 8, на френската компания GREGOIRE, един от лидерите в производството на специализирана техника за производството на грозде. С гроздокомбайна се демонстрира прибирането на гроздето по нов и ефективен начин, който води до ниски експлоатационни разходи, придружени със отлично качество на прибиране на реколтата.

 Търговският директор на фирмата вносител Римекс 1 Холдинг ЕАД, Димана Страхинова, сподели защо точно Gregoire:


"Преди 6 години започнахме проучване на този тип машини и разбрахме, че най-важното за клиентите е качеството на събраната продукция от гроздокомбайните да се доближава в най-пълна степен до качеството на брането на ръка. Другата причина поради която избрахме да предлагаме на българския пазар марката Gregoire е тази, че това е една абсолютно надежна фирма, която е номер 1 в производството на гроздокомбайни както във Франция, така и в световен мащаб."

Новия самоходен гроздокомбайн G 8 не само прибира продукцията качествено, а събира продукцията на почти пълните 100%. С доразвитата  технология за очистване на зърната от чепката, както и на попадналите листа и растителни остатъци, този комбайн осигурява чист добив на цели и здрави зърна. Нововъдение в гроздокобайнът с марката  Gregoire има при кабината на водача. Тя е оборудвана с голям дигитален дисплей, който разполага с вградени видео камери пад шасито на комбайна. Те дават възможност да се наблюдава и следи целия процес на работа от водача. В новата кабина в мултифункционалния джойстик са интигрирани всички функции на управление на гроздокомбайна и водача няма нужда да пуска джойстика, за да прави допълнителни настройки на беритбата.

Основното предимство на гроздокомбайните с марката Gregoire пред останалите марки е, че те могат да се ползват целогодишно, като към тях се агрегатират различни модули както за пръскане, така и за резитба, което ги прави изключително функционални за цялостния цикъл на производството на грозде.


За състоянието на реколтата и добива разговаряхме с домакините на двете мероприятия: Винпромите „Карнобат” и „Пещера".


Производственият директор на Винпром „Карнобат” изрази своето задоволство от тазгошната реколта и сподели: „Докато в други краища на страната лозарите се оплакват от ниски добиви и лошо качество, в избите ни ще влезе грозде с отлична зрялост и висока захарност.” От своя страна главният агроном Душан Няголов, допълни: „Собствените лозя ни позволяват да контролираме качеството през цялата година. Така можем да предпазим насажденията от измръзване и болести. Берем всеки отделен сорт в най-подходящото време. Високото качество и големите добиви не са просто природна даденост, а резултат от целенасочените ни и постоянни грижи и използването на високотехнологична техника за обработка и беритба, за която трябва да благодарим и на фирма „Римекс”, които са наш дългогодишен партньор, обясни "Винпром Карнобат" ще набере тази година средно между 580 и 650 кг грозде от декар.


Егор Боев, директор Аграрен отдел на Винпром „Пещера”заяви от своя страна, че заводът обработва 13 000 дка лозя, които са основно в Южна България. От тях плододаващи са 8 000 дка. Работят с 4 комбайна на Грегоар, с които променихме производствения процес. Политиката на Винпром Пещера е да се замени изцяло беритбата на ръка, поради чистотата и качеството на гроздето, което машините събират.

Големите обемни площи с които работим определят нашия естествен избор е технологията на гроздокомбайните. С тези комбайни в рамките на месец , месец и половина ние приключваме кампанията по гроздобера, което прави 8 дка на час, при среден добив от около 800 кг. от дка.

В момента Винпром Пещера е прибрала 1/3 от реколтата. От гледна точка на изключително тежката година за лозарството, ние сме доволни от качеството на продукцията, за което допринасят качествените препарати за растителна защита,които използваме.

 

За допълнителна информация: Римекс 1 Холдинг ЕАД; тел. 02/971 35 25

www.rimex.bg

[email protected]