Обещание: Тази година няма да има загуби на пари по ПРСР

Само преди броени месеци сценариите включваха загуба на средства, очакванията в момента обаче са други

Обещание: Тази година няма да има загуби на пари по ПРСР

Много се изговори и изписа относно това ще успеем ли да преодолеем евентуалните загуби по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в преходния период. И докато преди около четири месеца сценариите за справяне със ситуацията бяха по-скоро негативни, към момента бъдещето изглежда светло.

 

 Ще спре ли България да дава милиони на фермери-фантоми?

 

Само преди броени месеци - през май, тогавашният зам.-министър на земеделието Момчил Неков обяви, че сценариите са два – оптимистичен и песимистичен. 

 

При втория загубата достига 56 млн. евро, като в това не влизат средствата по подмярка 4.3 за инвестициите в напояване. При оптимистичния сценарий - неусвоени ще останат около 16 млн. евро (32 млн. лева).

 

Към онзи момент Неков цитира данни за неусвоени 1,5 млрд. евро по ПРСР, от които за 900 млн. евро все още в средата на годината не бяха стартирани приеми. 

 

От тези 900 млн. евро - 700 милиона бяха от бюджета за преходните две години 2021 и 2022 г., а останалите 200 млн. евро са по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

 

В AgriПодкаст зам.-министър Георги Събев коментира актуалната ситуация.

 

“Работим активно, за да няма никакви загуби до края на годината. Наистина се надявам предвид по-специфичната политическа ситуация, в която сме в момента, да не се злоупотребява със страхове у фермери или у когото и да е било”, каза той.

 

Събев е категоричен, че земеделското министерство вече е предвидило необходимите механизми, с които да няма загуба до края на годината по ПРСР.

 

Всички епизоди на AgriПодкаст 

 

“Това включва и разработване на насоки по извънредната мярка, свързана с последствията от войната в Украйна и пренасочване на 5% ресурс от ПРСР. Така че Министерство на земеделието има екшън план. Той е обсъден с колегите от ДФЗ и засега се движим по план. Очакваме да няма проблеми и загуби по ПРСР през тази година”, обеща Събев.

 

От разговора ни със зам.-министър Събев стана ясно още, че екшън планът вече е активиран, като предстои организиране на Комитет по наблюдение на програмата.

 

“Необходимите стъпки са предприети и имам уверението и на експертите, колегите и на ДФЗ, че всичко ще се случи по план и съответно необходимите ресурси ще достигнат до фермерите и държавата няма да търпи загуби”, каза Георги Събев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

Добави коментар