Очаква се поскъпване на селскостопанската техника

Очаква се поскъпване на селскостопанската техника

Въпреки рекордния спад в цените на металите през последния месец, експерти прогнозират поскъпване на селскостопанската техника, най-вече заради скъпия долар. Ръстът на цените ще бъде в рамките на 5-8 %, казаха за Трактор.БГ водещи вносители в бранша.  Поскъпването на долара ще се отрази най-вече на цените на селскостопанската техника, внасяна от САЩ и Азия. Очаква се това да стане до месец-два, когато складовите наличности у нас се изчерпат напълно. Новата техника ще дойде с коригирани цени спрямо по-високия долар. Основните марки, които се очаква да поскъпнат повече  в сравнение с конкурентните на пазара са: John Deere, Challenger, CASE, Buhler, Kubota, Iseki, Yanmar. Ще поскъпне и строителната техника произвеждана в САЩ и Япония: Caterpillar, Komatsu и др. Рекордните за последните 13 години котировки на японската йена ще окажат влияние и върху цната на употребяваните малогабаритни трактори, които се внасят у нас.

Ако искате да си купите нов трактор или прикачен инвентар- сега е моментът, защото те все още са на старите цени, а и продължава приемът на проекти по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони - ПРСР 2007-2013 , където субсидията за покупка на нова земеделска техника е до 65%.  След изчерпването на складовите наличности / там където ги има/ , до края на годината техника ще бъде с коригирани цени пропорционално на поскъпналият долар.

Ще има покачване на цените в стоките с азиатски произход, които се пазаруват в долари, а това са предимно трактори, комунална техника и резервни части. Поскъпването на долара няма да оскъпи селскостопанската техника, внасяна от Европа, дори тя да е с азиатска марка, тъй като цените за европейските дилъри се договарят отделно.

Към момента не се наблюдава отлив на клиенти за селскостопанска техника заради финансовата криза, но такъв може да се усети през пролетта-лятото на следващата година. Допълнително негативен ефект на пазара на нови селскостопански машини може да има ако дотогава не тръгнат нормално всички плащания по одобрените проекти за нова селскостопанска техника помярка 121 от ПРСР 2007-2013.