Онлайн семинар: Месодайното говедовъдство в преходния период на ОСП

Онлайн семинар: Месодайното говедовъдство в преходния период на ОСП

 

Какво готви новият програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) за животновъдите, занимаващи се с месодайно говедовъдство? Какви са планираните помощи в преходния период за сектора? 

 

Това са част от въпросите, на които дадохме отговор заедно с браншови и развъдни организации, както и с реално заети в сектора фермери. По време на семинара, част от кампанията “ОСП работи за нас: Остани на линия!”, начертахме основните перспективи и оформихме позицията на сектора за новия програмен период на ОСП. 

 

 

Заедно с нашите гости - Стоян Чуканов, председател на УС на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) и представител на България в Европейския икономически и социален комитет, както и Надежда Рангелова от Браншова камара за месодайно животновъдство (БКМЖ) дадохме отговор на въпроса: "Светло ли е бъдещето пред сектора на месодайното говедовъдство в преходния период на ОСП?".

 

Стоян Чуканов коментира темата за договорките на ниво ЕС относно новия програмен период на ОСП.

 

"Политическото споразумение се случи миналия петък, където в крайна сметка на най-високо ниво се разбраха някакви насоки. Реално ние не сме видели какво пише на листчетата в това споразумение, а дяволът е в детайла. Навсякъде четем и е вече ясно, че до края на годината всички държави трябва да представят своите стратегически планове. Но основно това, което касае фермерите е запазване на обвързаната подкрепа. Това всъщност беше основна линия и в исканията на предишното ръководство. Много е хубаво, че служебното ръководство се съгласи с това и реално успя да се договори процентът 13+2. Не знам дали повечето колеги си дават сметка за това какво бихме загубили, ако тази сделка не се беше изпълнила", каза Чуканов.

 

Надежда Рангелова пък коментира желанието на приоритетните сектори за свикване на спешен консултативен съвет, на който да бъдат обсъдени всички детайли, които страната ни предстои да изчисти, а именно - таван на плащанията, преразпределително плащане и други.

 

На въпрос на читател на Агри.БГ относно това дали ще бъде актуализирана референтната година при схемата за Преходна национална помощ, Надежда Рангелова отговори, че към момента дискутираната година е 2018. Какво обаче ще бъде договорено на национално ниво, предстои да разберем.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

 

Добави коментар